Oltótartályt minden frontfüggesztésre!

2020.06.06

A géptüzek a gazdálkodók legveszedelmesebb ellenségei közé tartoznak, hiszen pillanatok alatt akár több tízmilliós értékű technikák éghetnek porrá. Már ez ellen is van megoldás: oltótartály a frontfüggesztésre.

Oltótartályt minden frontfüggesztésre!


A mezőgazdasági gépek akár egy apró szikrától is meglepően könnyen lángra gyúlhatnak (különösen a rekkenő hőségben), ezért a csúcsszezonban arra is érdemes felkészülni, hogy mindig legyen a közelükben megfelelő mennyiségű oltóanyag. Erre már többféle megoldás született, az egyik például a svájci Zollet AG frontra függesztett oltótartálya, amely esztétikailag talán nem a legszebbre sikerült, ám mindenképpen hasznos, praktikus, és értékeket menthet.

A rendszer összetevői a nagyméretű (mintegy 300 literes) víztartály, valamint az előtte elhelyezett, két darab sűrített levegős tartály. Érdemes megnézni a hordozószerkezet alsó részét is, amely enyhén döntött kialakítású, hogy ezzel is segítsék a folyamatos anyagáramot a traktor alatt, és például a szalma ne gyűljön, torlódjon fel az erőgépnél.

tank 1

A rendszer működése egyszerű: veszély esetén összekeverjük a vizet a nagynyomású levegővel, így egy nagyjából 10 bar nyomású oltóanyagot hozunk létre. A technika akár 25 percnyi folyamatos működésre képes, amellyel a legrosszabbat már elkerülhetjük, illetve nagy esély van rá, hogy időközben a hívott segítség is megérkezik.

A tüzek elkerülése végett a gépek rendszeres tisztítását, karbantartását nem szabad kihagyni, a hanyagság ugyanis könnyen megbosszulhatja magát. A traktorokon, kombájnokon megtelepedő, megragadó por a különféle szikráktól, de akár az erőforrás hőjétől is könnyen lángra kaphat, és utána az üzemanyag, a kenőolajok folyamatosan táplálják a tüzet. Munka közben nagyobb mennyiségű víz mindig legyen a gépek közelében, illetve A-B-C tűzosztályokhoz való porral oltó készülék.
TOVÁBBI  HÍREK MEGTEKINTÉSE...

A MAGYAR GAZDÁLKODÓK SZAKMAI KÖZÖSSÉGE