A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis Green Max

Van esély, avagy a tavasziak kezelése Medárd idején!

Van esély, avagy a tavasziak kezelése Medárd idején!

Hírek - 2020.06.04

A nagyon hosszú aszályos periódus után talán Medárd napjához közeledve megérkeznek a reményt hozó esőfelhők, megadva az esélyt a tavaszi vetésű növényeink számára. „Természetesen” nagyon heterogén eloszlásban esett az utóbbi időben, van, ahol 60-80 mm, másutt 5 (!!!).

Van esély, avagy a tavasziak kezelése Medárd idején!


Egyre több helyen kielégítő az állományok fejlettsége és ideális állapotban vannak a lombtrágyázáshoz. Ebben az időszakban újra nyugodtan tudjuk javasolni a standard növényspecifikus termékeinket. Egy -két gondolat ezen termékekről:

Növényspecifikusnak hívjuk őket (egyre több konkurens cég is kezdi ezt a kifejezést használni, néha nem is szakmai alapon), mert az összetétel mindig az adott faj fő igényeihez alkalmazkodik, egyrészt a benne lévő mezo-, mikroelemekkel, valamint ezek arányával, ami legalább olyan fontos. Ezek olyan szuszpenziók, amelyek 500-600 g/l hatóanyaggal, ezen kívül tapadásfokozóval, tartamhatással, keverhetőséggel (ld. https://www.tankmix.com/), valamint kiváló ár/érték aránnyal rendelkeznek. Röviden a legfontosabb termékek és technológiák:

YaraVita Brassitrel Pro: A benne lévő Ca, Mg, B, Mo, Mn, és N tartalomnak köszönhetően ideális terméke a napraforgónak, szójának, cukorrépának. Átlagosan 3 l/ha mennyiségben javasoljuk a kijuttatását. Az elmúlt években az egyik legtöbbet vizsgált termékünk volt, nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy átlagosan 8% körüli terméstöbbletet realizált a napraforgó kísérletekben több év átlagában. Egyszeri alkalmazása 8-10 levélpár környékén ideális, ettől egy kissé elmarad a csillagbimbós fejlettségnél történő alkalmazás terméseredménye. Legmagasabb termésszint a kétszeri kijuttatáskor van. Abban az esetben, ha korai Brassitreles kezelés mellett dönt a partner, javasoljuk egy 1,5 l /ha YaraVita Bortrac alkalmazását is, lehetőség szerint egy későbbi időpontban.

ynapraforgo diagram

YaraVita Zeatrel: A kukorica növényspecifikus terméke, amely a kiemelkedően magas foszfortartalom mellett káliumot, magnéziumot, cinket is tartalmaz. A hűvös időjárási periódusok esetén (ebből van most bőven) gyorsítja a kukorica kezdeti fejlődését, segíti az optimális foszforellátottságát. Az általunk javasolt 4l/ha mennyiségben fedezi a kisebb cinkhiányt is. Ideális esetben 8-10 leveles állapotban alkalmazzuk, de a korábbi kijuttatás is elfogadott.

A növényspecifikus termékek mellett az egy hatóanyagot tartalmazó készítményekről se feledkezzünk meg. A már korábban említett YaraVita Bortrac a legmagasabb minőséget jelenti a bórpótlásra, önállóan alkalmazva 2-3 l/ ha a szükséges mennyiség. Cinkhiányos területeken a YaraVita Zintrac a megoldás. Itt külön felhívom a figyelmet a rendkívül magas hatóanyagtartalomra (700 g/l), illetve ebből következő alacsony hektárdózisra (0.5-1 l/ha).

Minden, a standard technológiától eltérő alkalmazás esetén, kérem keresse Yara szaktanácsadóját. Hozzuk ki a maximumot ezekből a lombtrágyákból, illetve kerüljük a túlzó dózisokat, valamint a más termékekkel való keverésből adódó problémákat!

Még egy gondolat: Lassan kezdődik az repce alaptrágya beszerzésében való tájékozódás, már a Yara Hungária is megadta nagykereskedőinek a következő szezonra vonatkozó árait, amelyek abszolút versenyképesek minden tekintetben!

 

Gyuris Kálmán
Yara Hungária Kft.
+36 30 383 9341


Címkék: napraforgó, szója, kukorica, lombtrágya, cukorrépa, YaraVita, Yara Hungária Kft., YaraVita Zintrac, YaraVita Brassitrel Pro, YaraVita Zeatrel, YaraVita Bortrac

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...