A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Napraforgó termesztési trükkök

Hírek - 2020.05.25

A foszfor és a kálium a növények anyagcseréjében az alapvető makroelemek közé tartoznak. A növények anyagcsere folyamataiban e két elem jelenléte nélkülözhetetlen. Egyedi összetételben, amellett, hogy ez a két elem fontos tápanyag, fokozzák a növények anyagcsere folyamatait, erősítik a sejtfalképződést és növelik a növények ellenálló képességét a betegségekkel szemben.

Napraforgó termesztési trükkök


A növényeink ellenálló képességét néhány szakmai trükkel növelheltjük a kórokozókkal szemben. A különböző kórokozó szervezetek (baktériumok, gombák) fertőzése a növényi sejtfalak, sejtmembránok károsodását okozzák, amelyek a növény kémiai és biokémiai válaszreakciói során eltérő tüneti megjelenésekben (száradás, lilás elszíneződés, foltosodás) nyilvánulnak meg. A növényi ellenanyagok (fitoalexinek) termelésének beindulásával az növényeink ellenállósága nő a gombabetegségekkel szemben.

A KáPé Bór [PK (20+20) + 1 % B + 1 % Zn] olyan speciális lombtrágya, amely a kijuttatást követően hatékonyan avatkozik be a növények élettani folyamataiba (serkenti az ellenállóságban fontos fitoalexinek termelődését), ezáltal erősíti ellenállóképességüket. A fitoalexinek olyan mikrobaellenes anyagok, melyeket a növény a gomba- vagy baktériumfertőzésre adott válaszként termel és segítségével a növény a behatoló mikrobák növekedését gátolva védi meg magát. A KáPé Bór serkenti ezen anyagok termelődését és ha ezt követően alakul ki a gomba vagy baktérium okozta fertőzés, a növény már felkészülten alakítja válaszreakcióit, így ellenálóbbá válik ezen fertőzésekkel szemben.

A KáPé Bór speciális kálium tartalma fokozza a növények betegség ellenállóképességét. Napraforgó, szója és a cukorrépa esetében a vetésforgó szűkülésével és a minimális talajművelés terjedésével egyre nagyobb figyelmet igényel a növények betegség tűrése. Az Alternaria spp. és Phoma spp. fertőzések elleni növényi ellenállóképesség kiépülésében játszik szerepet a KáPé Bór kálium tartalma. Kiszerelése: 20 literes kanna.

Napraforgóban az első gombaölő kezelésekkel kombinációban, 3 l/ha dózisban és a második gombaölő szeres permetezéskor, csillagbimbós állapotban használható a KáPé Bór. Hatására a sejtfalak megvastagodnak, a szár robosztussá válik, így a növény jobban ellenáll az erős szél okozta megdőlésnek. A száron lévő Alternaria és Phoma okozta betegségek gyakorisága csökken. A készítmény bórtartalma fokozza a terméskötődést és a virágok megtermékenyülését.

Napraforgó Phoma fertőzés száron

Napraforgó Phoma fertőzés száron

Szójában a KáPé Bórt először a kelés utáni gyomirtásokkal (egyszikű irtókkal) egy menetben, a szója 10 cm-es állapota körül juttatjuk ki 3 l/ha-os dózisban. A következő permetezés a virágzás előtt történik, a terméskötődés és a virágok megtermékenyülésének fokozására. A KáPé Bór csökkentve a szár gombás fertőzéseit, szilárdítja a szója szárát és így csökkenti a viharkárokat.

Phomopsis fertőzés szójában

Phomopsis fertőzés szójában

Cukorrépában a KáPé Bórt a cerkospóra fertőzések és a bórhiány megelőzésére használhatjuk, úgy, hogy a növények sejtfal vastagodásával a gombák fertőzési lehetőségei csökkennek. Dózisa 3 l/ha a sorzáródás előtt és az augusztus végi csapadákos időjárás beköszöntése előtt.

Cukorrépa sorzáródás előtt

Cukorrépa sorzáródás előtt


Címkék: napraforgó, napraforgó termesztés, szója, cukorrépa, KáPé Bór