A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Van, ahol már öntözik a búzát

Hírek - 2020.05.04

Lehet, hogy a mi jövőnket vetíti előre a jelenlegi írországi helyzet: az év első hónapjai ott is lényegében csapadék nélkül teltek, ezért a gazdák nekifogtak a búza öntözésének.

Van, ahol már öntözik a búzát


Az őszi búza öntözésébe kezdtek a gyakori szárazság miatt az írországi gazdák. Régen csak a burgonya kapta meg ezt a „kényeztetést”, de ma már a kalászosoknak is szükségük van az elmaradt csapadék pótlására. Az AgriLand szakportál az ír Whyte testvérek farmját látogatta meg, ahol 1200 hektáron foglalkoznak növénytermesztéssel.

Tavaly főleg árpát és kukoricát vetették a földjeikbe, idén azonban ezekből csak a szokott mennyiség 40 százalékával rendelkeznek. A táblák többségébe őszi búzát raktak, ám a januári és februári csapadékmentes időszak rengeteg küszködést okozott a növények számára. Tavaszra aztán a földek jó része kőkeménnyé vált, ezért a gazdák kénytelenek voltak öntözésbe fogni. Szerencséjük van, hiszen egy kisebb folyó fut keresztül a birtokaikon, így a vízhez való hozzáférés nem volt különösebben nehéz.

Az öntözést ugyanakkor nem vitték túlzásba: két napon át 10-10 mm vizet locsoltak a búzatáblákra, majd néhány nappal később újabb 10 mm mennyiséget. Aztán folyékony nitrogént juttattak ki, s mindez végül megtette hatását, hiszen a kalászosok mostanra feléledtek.

 

Fotó: AgriLand
Címkék: növénytermesztés, búza, öntözés, aszály, Írország