Becsődölt a Rabe

2020.02.18

Pénzügyi megmentő híján kénytelen beszüntetni mezőgépgyártó tevékenységét a nagy múltú Rabe. Az 1889-ben alapított, az utóbbi időkben sok zűrt átélt német cég csődjével 200 ember állása kerül veszélybe.

Becsődölt a Rabe


A közelmúltban egyre többször lehetett hallani a Rabe nehézségeiről, aztán egy lehetséges kínai befektetőről, illetve több nagy traktormárka érdeklődéséről szóltak a pletykák, ám végül mégis a legrosszabb forgatókönyv látszik megvalósulni. A talajművelő és vetőgépeket, valamint műtrágyaszórókat gyártó, 131 éves vállalat 2011 óta a Grégoire-Besson tulajdonát képezi, ám a pénzügyi nehézségeket a francia csoport sem tudta megoldani. Sajtóértesülések szerint a Bad Essenben (Alsó-Szászország tartományban) található Rabe gyár májusig fog üzemelni, hogy kielégítse a folyamatban lévő rendeléseket. A 200 fős alkalmazotti létszám további sorsáról egyelőre nem döntöttek.

A vállalat elődjéül szolgáló céget még 1889-ben alapította Johann-Friedrich Klausing a Bad Essen szomszédságában lévő Rabber településen (innen ered a márkanév). Eleinte ekéket készítettek, majd sorra egyéb munkaeszközökkel bővítették a palettát. A mai üzem – Rabewerk néven – 1938-ban kezdte meg működését. Családi konfliktusok miatt az 1990-es években már nehézségbe került a cég, amely azonban 2001-ben rendezte sorait, és Rabe Agrarsysteme GmbH & Co. KG néven folytatta a termelést. Később Rabe Agri GmbH lett belőle, amely négy veszteséges évet követően 2011-ben landolt a Grégoire-Besson kötelékében. Úgy tűnik, ennek a göröngyös útnak ért a végére a német cég 2020-ban.

 


TOVÁBBI  HÍREK MEGTEKINTÉSE...

A MAGYAR GAZDÁLKODÓK SZAKMAI KÖZÖSSÉGE