Hullanak a birkák, a méhek az ausztrál tüzekben

2020.01.16

Az Ausztráliában tomboló tüzeknek már legalább egymilliárd állat esett áldozatul, és a katasztrófa a háziállatokat sem kíméli. A birkatenyésztőktől a méhészekig mindenki óriási károkat szenvedett.

Hullanak a birkák, a méhek az ausztrál tüzekben


A tűzvész nemcsak a „főszigeten”, de már a környékbeli területeken is pusztít. Az Adelaide közelében, Ausztrália déli részén lévő Kenguru-szigeten legalább 100 ezer birka hullott el, óriási károkat okozva a 4400 négyzetkilométeres földdarabon gazdálkodó tenyésztőknek. A kontinensen további 25 ezerre tehető az elpusztult juhok száma – írta a Guardian. A Kenguru-szigeten lévő állomány hatodát kiirtó tűzvészben a gazdák tehetetlenek, csupán ezerszám rendelik a lőszert, hogy a súlyosan sérült, szenvedő jószágaikat agyonlőjék.

A január 2-án fellobbant lángokban néhány gazda a teljes állományát elvesztette, volt, akinek 9000 birkája égett vagy fulladt meg. A kényszerből kiirtott állatok száma mostanra átlépte a 13 ezret, ám ez a szám folyamatosan emelkedik. Jelentős kárt szenvedtek a méhészek is, akik összesen 6000 kaptárt vesztettek, további 10 ezer pedig komolyan megrongálódott. Arrafelé jelentős tevékenységnek számít az osztrigahalászat is, amelyben szintén fennakadások vannak a vízminőség romlása és a szállítási nehézségek miatt. Természetesen a gyümölcsösök sem úszták meg a katasztrófát.

A Kenguru-sziget bajba jutott tenyésztőihez eddig 10 500 tonna takarmányt juttattak el segélyként, hogy legalább a megmaradt állatokat életben tudják tartani. A legtöbb szállítmány a közeli Victoria államból érkezett, pedig ott is legalább 1,2 hektáron égtek az erdők és bozótosok. Az összefogás példátlan, a déli tejtermelő farmerok például 1 millió dollárt szedtek össze a károsultak megsegítésére, illetve a lángok megfékezését célzó munkákra.

 


TOVÁBBI  HÍREK MEGTEKINTÉSE...

A MAGYAR GAZDÁLKODÓK SZAKMAI KÖZÖSSÉGE