A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva 2023 jan TEFLIX
AgroMashExpo
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Minőségi búzatermesztés a Bayer készítményeivel

Hírek - 2019.05.24

Az átlagosnál melegebb és aszályosabb április nem kedvezett a kalászosokban előforduló gombabetegségek terjedésének. Ezzel ellentétben a vetésfehérítő bogarak és néhol már a gabona poloskák nem várt korai megjelenése borzolja a termelők idegeit.

Minőségi búzatermesztés a Bayer készítményeivel


A magyar búza mindig híres volt kiváló minőségéről, magas sikértartalmáról. Termésátlagaink azonban elmaradnak a kontinensünk nyugati részén elhelyezkedő országokétól, mert a hazai termesztési körülmények nem teszik lehetővé a mennyiségi csúcsok végletekig történő erőltetését. Az elmúlt pár évben mindkét végletet megtapasztalhattuk: volt túltermelési válság, ami miatt csökkent a kenyérnekvaló iránti igény és ennek megfelelően az ára is, de a tavalyi évben a hiány jelei is megmutatkoztak. Mindkét esetben csak a magasabb átlagtermésre képes, de ugyanakkor magas minőségű (toxinmentes) gabonának van hosszútávon esélye. Ehhez tudatosan törekednünk kell a termesztés technológia minőséget szolgáló elemeinek alkalmazására.

A minőség szempontjából igen fontos a helyes fajtamegválasztás. A fajta genetikája meghatározza az elérhető beltartalmi és sütőipari mutatókat. Lényeges azonban a fajták különbözősége betegség-ellenállóságuk vonatkozásában is. A Fusarium fertőzés következtében fellépő DON toxin szennyeződés veszélye pl. egyes nálunk széles körben termesztett fajtáknál akár tízszerese is lehet, mint a toleránsabb fajták esetén.

A minőségi termesztésben a másik fontos terület a növényvédelem. A Bayer kalászos védelemre ajánlott készítményei korszerűek, nagy hatékonyságúak és a minőség kialakulását, illetve annak megőrzését szolgálják. A palettánk komplett, vagyis valamennyi, Magyarországon gyakorlati jelentőséggel bíró károsító és kórokozó ellen tudunk hatékony megoldást javasolni.

A Bayer CropScience 2019. évi palettáján négy kiváló kalászos gombaölő szer áll a gazdálkodók rendelkezésére: a Falcon PRO, a Zantara, az Ascra Xpro és a Prosaro. Ezek közül a Falcon PRO jó néhány éve a magyar gabonatermesztők kedvelt gombaölő szere. A három hatóanyagnak köszönhetően valamennyi betegség ellen kiváló hatású, beleértve a kalászfuzáriózist is. A Zantara és az Ascra Xpro a bennük lévő legújabb fejlesztésű gombaölő hatóanyagainkkal (bixafén és fluopiram) a kalászosok legérzékenyebb fejlődési stádiumaban – a zászlóslevél védelmére alkalmazhatóak. Ezt a két készítményt a magas termést megcélzó gazdáknak javvasoljuk. A Prosaro-ban a tebukonazol mellett a Bayer fejlesztés eredménye, a protiokonazol is szerepel. A két hatóanyag szinergizmusának eredménye egy teljes hatásspektrum és a kalászfuzáriózis ellen eddig nem tapasztalt nagy hatékonyság. Ezt a készítményt az elsősorban a magas minőségre törekvő vetőmag, illetve étkezési búzatermesztésben érdekelteknek javasoljuk, ahol jól beilleszthető a két kezelésből álló védekezési programba - kikalászolás utáni kezelésre. A kezelés nagy hatékonysággal véd az esetleges fuzárium fertőzéssel szemben, és a tenyészidő végéig véd a levél és egyéb kalászbetegségekkel szemben is. A Zantara, az Ascra Xpro és a Prosaro is erőteljes élettani hatásokkal rendelkezik, zölden tartja a kezelt leveleket, fokozza az asszimilációt, így megfelelő technológiába ágyazva fokozza a termést és javítja annak minőségét.

A bevezetőben említett rovarkártevők közül a vetésfehérítő bogarak lárvái esetében 15-20% levélkártétel felett feltétlenül érdemes védekezni, mert a rágásukkal elsősorban a felső levélemeleteket és a zászlós levelet károsítják, amelyek a kalász és a szemek táplálásáért – végső sorban a termés mennyiségéért - felelősek. Ha védekezünk, tartsuk szem előtt, hogy a repce virágzása elhúzódik! Ilyenkor válasszunk olyan rovarölő szert – mint pl. a Biscaya, amely méhveszélyességi besorolása alapján akkor is alkalmazható, amikor a méhek jelen vannak a kezelt területen vagy annak szomszédságában. Más engedélyezett készítményt (pl. Proteus) ilyenkor (méhek jelenléte esetében) csak ún. méhkímélő technológiával lehet kijuttatni.

bayerlogo
Szerző: Csorba Csaba Bayer Hungária Kft.


Címkék: Bayer, gombaölő szer, kalászosok, búzatermesztés, Ascra Xpro, Falcon PRO, Zantara, Prosaro, Bayer CropScience