Hirdetés
Az amerikai EPA szerint a glifozát nagy valószínűséggel nem okoz rákot

Az amerikai EPA szerint a glifozát nagy valószínűséggel nem okoz rákot

Hírek - 2019.05.24

Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (US EPA) újra megerősítette korábbi megállapítását, hogy a glifozát gyomirtó nem karcinogén hatású és előírásszerű használata nem jelent veszélyt az egészségre.

A hivatal megállapította, hogy a glifozátnak kitettség semmiféle veszélyt nem jelent az emberekre, és javasolja, hogy újra engedélyezzék a felhasználását több mint százféle élelmiszer-alapanyagban, mint a kukorica, szója, pamut, repce és cukorrépa, amelyek genetikai módosításon estek át, hogy toleránsak legyenek a gyomirtóval szemben. „Az EPA nem talált egészségügyi kockázatot a glifozát jelenlegi felhasználása mellett”– állította Andrew Wheeler, az EPA igazgatója április 30-án.

Az ügynökség által elvégzett regisztráció-felülvizsgálat megerősíti a 2017-es előzetes eredményeket, és egybecseng több más országbeli és szövetségi hivatal következtetéseivel, beleértve az EU-t, Új-Zélandot és Ausztráliát, mondta az EPA képviselője.

Az ügynökség azonban azt is megjegyezte, hogy a glifozát engedélyezett használatának vannak ökológiai veszélyei, és ezek mérséklésére intézkedéseket javasol, hogy a beporzókat az elsodródás következtében érő kár mérséklődjön, és hogy csökkentsék a gyomrezisztencia esetleges kialakulásának lehetőségét.
Bár nehezen csillapítható a glifozát biztonságossága körül kialakult vita, az ügynökség bejelentése győzelemmel ér fel a termelők és az agrokémiai ipar számára – főleg a Bayernek, amely különböző államokban és szövetségi bíróságokon több ezer pernek részese, amelyeket olyan daganatos betegek indítottak, akik szerint a Monsanto glifozáttartalmú gyomirtója okozta a betegségüket.

Egy szövetségi bíróság Kaliforniában márciusban elrendelte, hogy a Bayer – amely tavaly felvásárolta a Monsantót – a sértettnek 80 millió dollárt fizessen, amiért nem hívta fel a figyelmét, hogy a cég Roundup gyomirtója rákot okozhat. A Bayer meg akarja támadni az ítéletet, és már fellebbezett egy kaliforniai bíróság által hozott másik ítélet ellen, amelyben 78,5 millió dollár kártérítésre kötelezték egy nagyon hasonló ügyben.

A környezetvédők azonban még nincsenek meggyőzve, és állítják, hogy a Trump-adminisztráció figyelmen kívül hagyja a glifozát okozta daganatos betegségek kockázatának bizonyítékait, pedig a UN WHO’s International Agency for Research on Cancer (IARC – Nemzetközi Rákkutató Ügynökség) „feltételezhetően emberi rákkeltő” besorolást adott a szernek 2015-ben. „Az EPA növényvédő hivatala veszélyes helyzetbe került – a Monsantóval és a Bayerrel az oldalán, és senki mással – mondta Jennifer Sass a Természeti Erőforrások Megóvása Tanácsa (Natural Resources Defense Counsel) képviseletében. – Az egészséggel foglalkozó ügynökségek és a nem ipari szakértők, akik átvizsgálták a kérdést, mind találtak összefüggést a glifozát és a rák között.”

Az EPA megvédte a jelentését, állítva, az szignifikánsan nagyobb léptékű s relevánsabb adatokon alapul, mint az IARC-é, többek között olyan tanulmányokra támaszkodva, amelyeket a glifozát regisztrációjakor készítettek, és olyanokra, amelyeket a hivatal azonosított.

Az EPA az előterjesztésre 60 napig fogad nyilvános véleményeket, mielőtt közzétenné a Szövetségi Jegyzékben (Federal Register).
Forrás: Agrow

Címkék: glifozát, gyomirtó szer, EPA
Kiemelt hírek