TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 69.802,03 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 60.775,99 Ft (tonna)
Napraforgómag: 129.480,27 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.887,48 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.830,66 Ft (tonna)
Repcemag: 155.187,87 Ft (tonna)
Full-fat szója: 233.732,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 682 Ft
Benzin ára: 652 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,07000
USD: 373,75000
CHF: 406,82000
GBP: 454,93000
Hirdetés
Élet a földben

Élet a földben

Hírek - 2019.01.29

Feladatunk megőrizni a termőtalaj egészségét 2019-ben is A 2018-as év véget ért. Az új esztendőben számot vet a gazdálkodó az elmúlt időszak eseményeivel, gondjaival, a sikereivel tervez és keresi a jobb művelés lehetőségeit. Számot vet a Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezete is az év tanulságaival, és tervezi a jövőt, melynek célja a növénytermesztő ember, gazdaság segítése és támogatása a termőfölddel való jobb és felelősebb gazdálkodás érdekében.

A megalakulás óta eltelt évek sorra hozták a megvalósítandó feladatokat és az elvégzett munka sikerét. A kukorica, a sörárpa, a szója független, Nébih általi talajoltásos, évenkénti üzemi vizsgálatai jelentős minőségi és mennyiségbeli pozitív eltérést hoztak a mikrobiális talajélet regenerálásával a kezeletlen területekkel szemben. 
A szója a 2018. évi növénykultúra volt 
a vizsgálatok sorában. Örömmel jelezzük, hogy a talajoltás eredményeként jelentős többlethozamokról számolhatunk be. Részletesen a beltartalmi értékek vizsgálati adatainak ismertetésével a következő lapszámok valamelyikében jelenik majd meg írásunk.

Formálódik az összefogás

A 2018-as év igen jelentős eredménye, hogy ebben az évben ismételten – folytatásaként a 2017-ben megkezdett eseménysorozatnak – egy asztalhoz ültek a talajok védelmében a témában érintett és elismert döntéshozó szakemberek. A nyár elejei kerekasztal-találkozó tanulsága az, hogy jobban, szélesebb körben – nem csak az agrártársadalomban – szükséges a tájékoztatás a talajromlás megállítása, a talajok minőségének megőrzése és javítása terén. Fontos a jövő generációjának átfogó, hiteles ismeretanyag átadása, így az okszerű, fenntartható talajművelés és a minőségi tápanyagpótlás, a talajélet regenerálása talajoltó, tarlóbontó készítmények folyamatos alkalmazásával. 
A ke­­­­­­­­rekasztalnál megkezdett munka eredményének tartjuk, hogy dr. Nagy István agrárminiszter megnyilatkozásaiban is a talajélet védelme mellett foglalt állást. 
A szakmai egyeztetést a szervezet 2019-ben is folytatja.

Nagyon nehéz feladat a társadalomban és ezzel együtt az agráriumban is a résztvevők szemléletváltását elérni úgy, hogy az már nem az évtizedes beidegződéseken, felvásárlói piaci nyomáson, az input anyagok felhasználásának fokozása érdekében megfogalmazott, sokszor eltúlzott reklámokon alapuljon. „Egyik oldalról a baktériumok és a gombák a mezőgazdaság károsítóiként szerepelnek mint patogén élőlények, más oldalról talajoltó-szakmai szervezetünk pedig (törlendő) a hasznos baktériumtörzsek és gombák nélkülözhetetlen szerepét, fontosságát, hasznát kívánja tudatosítani, igazolni.”

Új év, új feladatok

Még alig kezdődött el az új év, de a Ma­­­­­gyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezete már a tennivalókat, feladatokat, célokat is megfogalmazta. Tervezi a szakmai kerekasztal építő beszélgetéseinek folytatását, új növénykultúrákkal, termőtalajtípusokkal a Nébih független talajoltásos üzemi vizsgálatainak továbbvitelét.

Az új EU-s szabályozás hatására várhatóan bővül a termésnövelő készítmények magyarországi piaca, megjelenhetnek nagyüzemi előállítók és forgalmazók. 
Ez megerősíthet bennünket abban, hogy a többéves Nébih-kísérleteket még magasabb szinten folytassuk, ezáltal is bizonyítva, hogy a több évtizedes tapasztalat és kutatói munka eredményeként a hazai talajokra adaptált talajoltó készítmények hatékonyan működnek. 
A talajélet megóvása és javítása érdekében a legoptimálisabb megoldást továbbra is a magyar fejlesztésű mikrobiológiai termékek biztosítják a gazdálkodók számára.

Sok munka vár ránk, de tesszük ezt örömmel, bár sokszor fáradtan, mégis lendülettel. Ugyanis a termőföld otthont, életet és élelmet ad az emberiségnek. Feladatunk megőrizni a termőföld egészségét, amely létünk, egészségünk alapját adja.

Talajéletben és eredményekben gazdag boldog új évet kíván a Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezete önnek és kedves családjának!

„A földet nem nagyapáink hagyták ránk örökül, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.” (David Brower)

termofold2

Címkék: föld, termőföld, termőtalaj
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Hírek, információk a szántóföldről - A tábláról idő előtt ...

Sok helyen került földbe az elmúlt napokban a repce, kezdődnek az őszi növényvédelmi munkák!