A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Élet a földben

Hírek - 2019.01.29

Feladatunk megőrizni a termőtalaj egészségét 2019-ben is A 2018-as év véget ért. Az új esztendőben számot vet a gazdálkodó az elmúlt időszak eseményeivel, gondjaival, a sikereivel tervez és keresi a jobb művelés lehetőségeit. Számot vet a Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezete is az év tanulságaival, és tervezi a jövőt, melynek célja a növénytermesztő ember, gazdaság segítése és támogatása a termőfölddel való jobb és felelősebb gazdálkodás érdekében.

Élet a földben


A megalakulás óta eltelt évek sorra hozták a megvalósítandó feladatokat és az elvégzett munka sikerét. A kukorica, a sörárpa, a szója független, Nébih általi talajoltásos, évenkénti üzemi vizsgálatai jelentős minőségi és mennyiségbeli pozitív eltérést hoztak a mikrobiális talajélet regenerálásával a kezeletlen területekkel szemben. 
A szója a 2018. évi növénykultúra volt 
a vizsgálatok sorában. Örömmel jelezzük, hogy a talajoltás eredményeként jelentős többlethozamokról számolhatunk be. Részletesen a beltartalmi értékek vizsgálati adatainak ismertetésével a következő lapszámok valamelyikében jelenik majd meg írásunk.

Formálódik az összefogás

A 2018-as év igen jelentős eredménye, hogy ebben az évben ismételten – folytatásaként a 2017-ben megkezdett eseménysorozatnak – egy asztalhoz ültek a talajok védelmében a témában érintett és elismert döntéshozó szakemberek. A nyár elejei kerekasztal-találkozó tanulsága az, hogy jobban, szélesebb körben – nem csak az agrártársadalomban – szükséges a tájékoztatás a talajromlás megállítása, a talajok minőségének megőrzése és javítása terén. Fontos a jövő generációjának átfogó, hiteles ismeretanyag átadása, így az okszerű, fenntartható talajművelés és a minőségi tápanyagpótlás, a talajélet regenerálása talajoltó, tarlóbontó készítmények folyamatos alkalmazásával. 
A ke­­­­­­­­rekasztalnál megkezdett munka eredményének tartjuk, hogy dr. Nagy István agrárminiszter megnyilatkozásaiban is a talajélet védelme mellett foglalt állást. 
A szakmai egyeztetést a szervezet 2019-ben is folytatja.

Nagyon nehéz feladat a társadalomban és ezzel együtt az agráriumban is a résztvevők szemléletváltását elérni úgy, hogy az már nem az évtizedes beidegződéseken, felvásárlói piaci nyomáson, az input anyagok felhasználásának fokozása érdekében megfogalmazott, sokszor eltúlzott reklámokon alapuljon. „Egyik oldalról a baktériumok és a gombák a mezőgazdaság károsítóiként szerepelnek mint patogén élőlények, más oldalról talajoltó-szakmai szervezetünk pedig (törlendő) a hasznos baktériumtörzsek és gombák nélkülözhetetlen szerepét, fontosságát, hasznát kívánja tudatosítani, igazolni.”

Új év, új feladatok

Még alig kezdődött el az új év, de a Ma­­­­­gyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezete már a tennivalókat, feladatokat, célokat is megfogalmazta. Tervezi a szakmai kerekasztal építő beszélgetéseinek folytatását, új növénykultúrákkal, termőtalajtípusokkal a Nébih független talajoltásos üzemi vizsgálatainak továbbvitelét.

Az új EU-s szabályozás hatására várhatóan bővül a termésnövelő készítmények magyarországi piaca, megjelenhetnek nagyüzemi előállítók és forgalmazók. 
Ez megerősíthet bennünket abban, hogy a többéves Nébih-kísérleteket még magasabb szinten folytassuk, ezáltal is bizonyítva, hogy a több évtizedes tapasztalat és kutatói munka eredményeként a hazai talajokra adaptált talajoltó készítmények hatékonyan működnek. 
A talajélet megóvása és javítása érdekében a legoptimálisabb megoldást továbbra is a magyar fejlesztésű mikrobiológiai termékek biztosítják a gazdálkodók számára.

Sok munka vár ránk, de tesszük ezt örömmel, bár sokszor fáradtan, mégis lendülettel. Ugyanis a termőföld otthont, életet és élelmet ad az emberiségnek. Feladatunk megőrizni a termőföld egészségét, amely létünk, egészségünk alapját adja.

Talajéletben és eredményekben gazdag boldog új évet kíván a Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezete önnek és kedves családjának!

„A földet nem nagyapáink hagyták ránk örökül, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.” (David Brower)

termofold2


Címkék: föld, termőföld, termőtalaj

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...