A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15
Genezis Green Max

Glifozát: folytatódik a véget nem érő vita

Glifozát: folytatódik a véget nem érő vita

Hírek - 2019.01.17

Még mindig nem zárult le az uniós vita arról, rákkeltő-e a glifozát hatóanyag. Most az Európai Parlament kérésére tekintenék át szisztematikusan az ezzel kapcsolatos tanulmányokat, szigorúan tudományos alapon. Kiemelt cél lehet a kiskorúak megóvása.

Glifozát: folytatódik a véget nem érő vita


A növényvédő szerek uniós engedélyezési eljárását átláthatóbbá, a felelősségi területeket egyértelműbbé tévő tervről szavazott az Európai Parlament (EP). A képviselők szerint nyilvánosan hozzáférhetővé kellene tenni az engedélyezési eljárás során felhasznált tanulmányokat, köztük a vonatkozó adatokat és a növényvédő szerek felhasználására vonatkozó információt.

Az eljárás során az engedélyért folyamodó gyártóknak nyilvánosan elérhető adatbázisban kellene rögzíteniük, milyen vizsgálatokat kívánnak elvégezni. A folyamatnak tartalmaznia kell egy „észrevételezési időszakot” is, amely során az érdekelt felek további adatokkal szolgálhatnak annak érdekében, hogy a döntő hatóságnak minden releváns információ a rendelkezésére álljon.

A képviselők a veszélyeztetett csoportok védelmét szolgáló szabályok bevezetésére kérték az Európai Bizottságot (EB), valamint arra, hogy vessen véget a nagy távolságra eljutó peszticidek alkalmazásának az iskolák, gyermekgondozási létesítmények, játszóterek, kórházak, szülészeti klinikák és gondozási otthonok közelében. A növényvédő szer forgalomba hozatala után hatékonyabban nyomon kellene követni annak hatását, az Európai Bizottságnak pedig járványtani vizsgálatot kellene folytatnia a növényvédő szerek emberi egészségre gyakorolt konkrét hatásáról.

A képviselők javaslata szerint szisztematikusan át kellene tekinteni a glifozát hatóanyagra vonatkozó összes tanulmányt azzal kapcsolatban, vajon rákkeltő-e. A talajban és a felszíni vizekben lévő szermaradékra pedig határértéket kellene megállapítani. „Kulcsfontosságú volt számomra, hogy az engedélyezési folyamat végig a tudományon alapuljon. Érdekek és ideológiák nem juthatnak itt szóhoz. A döntés nem függhet a napi politikától vagy érzelmektől” – mondta Norbert Lins német társ-jelentéstevő. A deszikkálással kapcsolatos esetleges szigorításokról az ülésen nem esett szó.
Forrás: Európai Parlament


Címkék: növénytermesztés, növényvédő szer, glifozát, Európai Parlament, korlátozás

KIEMELT HÍREK

Gépesítés - 2023.03.23

Egy 1984-es évjáratú, nagyon jól karbantartott, 125 lóerős Mercedes-Benz MB Trac 1300-as traktort kínálnak eladásra az ausztriai St. Wolfgang im Salzkammergut-ban. Habár az MB Trac ...

Kiskert Kárkép - 2023.02.19

Hiába a nagy kert, ha nem jó fekvésű, vagy a nap nagy részében beárnyékolja a szomszéd háza? Természetesen ekkor sem kell csüggednünk, van megoldás!

Kiskert Kárkép - 2023.03.05

A termesztett zöldségeknek különböző tápanyagigénye van, ezért amikor tervezzük a szerves-, vagy műtrágya kijuttatást figyelembe kell venni az eltérő szükségletüket. A következő ...

Kiskert Kárkép - 2023.02.17

A hazai gasztrokultúránk meghatározó növénye a burgonya. Elkészítésének módjait a magyar társadalom párszáz év alatt tökéletesre fejlesztette.

Agrárgazdaság - 2023.03.27

A természetes vizeinket egyszerre kell védeni és használni. Ezt szolgálja az az uniós előírás is, miszerint 2023 végéig a magyar gazdáknak is be kell jelenteniük az engedély nélkül ...

Gépesítés - 2023.01.24

A magyar mezőgépgyártás legendás traktortípusa a Rába Steiger. Jó néhány még ma is jobban helytáll a földeken, mint sok nyugati csili-vili társa – különösen igaz ez azokra, melyeket ...

Agrárgazdaság - 2023.01.28

Ugyan silány minőségű az importált áru, de olcsó, és rontja a magyar gazdák piaci lehetőségeit is

Hírek - 2023.01.25

A nem mindennapi baleset Lengyelországban történt.