A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Pályázatok: jobb levegő, védett gyep

Hírek - 2018.12.16

Újabb források jutnak környezet- és természetvédelemre, hiszen Magyarország két LIFE integrált pályázatát is támogatja az Európai Bizottság. A cél a levegőminőség javítása és a pannon gyepek hosszú távú megőrzése.

Pályázatok: jobb levegő, védett gyep


A támogatott környezetvédelmi és természetvédelmi projektek együttes költségvetése meghaladja a 10,5 milliárd forintot, a programok megvalósítása 2019 januárjától kezdődhet – mondta el Nagy István agrárminiszter az MTI-nek.

A tárcavezető tájékoztatása szerint a környezetvédelmi integrált projekt (HungAIRy) a levegőminőség javítását célozza 8 magyar régióban a levegőminőségi tervek végrehajtásának elősegítésével. A pályázat olyan településekre terjed ki többek között, amelyek a szállóporra (PM10), valamint nitrogén-dioxidra (NO2) vonatkozó európai uniós határérték túllépés miatt kötelezettségszegési eljárásokban érintettek. A projekt időtartama 8 év, teljes költségvetése pedig 5,2 milliárd forint.

A természetvédelmi integrált projekt (GRASSLAND-HU) a pannon gyepek és kapcsolódó élőhelyek hosszú távú megőrzését szolgálja az Országos Natura 2000 Priorizált Intézkedési Terv stratégiai intézkedéseinek megvalósításával. Nagy István jelezte, hogy a projekt átfogó célja a természetes és természet közeli gyepeink értékeinek megőrzése és helyreállítása. A program teljes költségvetése mintegy 5,5 milliárd forint, időtartama pedig szintén 8 év.

A pályázatokhoz a hazai önrész finanszírozását 5,8 milliárd forintnyi költségvetési támogatás révén biztosítják. A projektek végrehajtási feladataiért az Agrárminisztérium háttérintézménye, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. felel. A programok megvalósításában emellett számos önkormányzat, nemzeti park és más szervezet is részt vesz.

A LIFE integrált projektek keretében lehetőség és egyben szükség is van arra, hogy más programok forrásait bevonják, illetve a projektek által mobilizálják, így a tervezett két program fejlesztéseinek köszönhetően összesen mintegy 180 milliárd forint értékű, környezet- és természetvédelmi célokat szolgáló beruházás valósulhat meg Magyarországon – ismertette Nagy István.Forrás: MTI

Címkék: pályázat, természetvédelem, környezetvédelem, Európai Bizottság, Agrárminisztérium, LIFE