TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 62.767,17 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.036,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 56.481,88 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 51.553,53 Ft (tonna)
Repcemag: 160.863,54 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.962,97 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 641 Ft
Benzin ára: 619 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,46
USD: 361,89
CHF: 409,33
GBP: 460,87
Hirdetés
Az EU előterjesztette két hatóanyag használatának korlátozását

Az EU előterjesztette két hatóanyag használatának korlátozását

Hírek - 2018.09.24

Az Európai Bizottság véglegesítette a réz összetevőt tartalmazó gombaölő szerek és a metoxifenozid rovarölő szer megújításáról szóló előterjesztését, de bizonyos megszorításokkal. A WTO a Kereskedelem Technikai Akadályai Bizottságát arról értesítette a bizottság, hogy a két hatóanyagot a helyettesítendők közé sorolták.

A besorolás alapján az uniós tagállamoknak ellenőrizniük kell, hogy létezik-e ezeknek a szereknek biztonságosabb alternatívája, mielőtt engedélyezik a hatóanyagot tartalmazó termékeket. Az előterjesztést még meg kell szavazniuk a tagállamoknak.

A réz hatóanyag maximális kijuttatható mennyisége 4 kg/ha lenne évente. Az uniós értékelés szerint magas kockázatot jelent a madarakra, emlősökre, vízi szervezetekre és a talajban élő makroszervezetekre. Mindazonáltal a bizottság előzőleg elismerte, hogy a kockázatot ellensúlyozza a réztartalmú gombaölő szerek jelentősége az organikus termesztésben. Az előterjesztés tervezetét júliusban tárgyalták meg az uniós tagállamok.

A megújítás öt évre szólhat, szemben a helyettesítésre alkalmas termékek hét évével. A bizottság megjegyzi, hogy hiányosak a természetben is előforduló fémekkel – mint a réz – kapcsolatos agrokémiai jellegű értékelésekre vonatkozó speciális iránymutatások, ezért felkéri majd az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóságot, hogy ezeket készítse el. Erre tekintettel, ahogy az iránymutatás hozzáférhetővé válik, az ötéves periódus biztosítja a réz összetevők újraértékelésének elsőbbségét más hatóanyagokkal szemben, állítják.

A réz összetevők közé tartozik a réz-hidroxid, a réz-oxiklorid, a tribázikus réz-szulfát, a réz-oxid és a bordói lé. Az EU rézmunkacsoportja javasolta, hogy szőlőben, paradicsomban és tökfélékben továbbra is használni lehessen ezeket a szereket.

A metoxifenozidra vonatkozóan a bizottság javasolja, hogy a használatot az üvegházakban termesztett, a burgonyafélékhez tartozó zöldségekre korlátozzák, ahol mérsékelt a fogyasztók és a környezet kitettsége a szernek. Erre azért van szükség, mert az unió szerint aggodalomra adhat okot a lehetséges talajvízszennyezés. Ráadásul több adat hiányzik az értékelés lezárásához a fogyasztókra, a nem célszervezetekre és a pajzsmirigyet mérgező hatására vonatkozóan. A megújítás hét évre szólna.

A Dow AgroSciences (most a DowDuPont vállalat része) a metoxifenozid engedélyének megújítását szőlőben, kukoricában, zöldségfélékben és levélzöldségekben kérvényezte. Idén egy korábbi időpontban a hatóanyag engedélyét 2019. július 31-ig meghosszabbították, hogy legyen idő a lassú uniós megújítási folyamatot lezárni, ám ezt törölhetik, ha megállapítják a megújítás dátumát.

A bizottság mindkét hatóanyag esetében az előterjesztés elfogadását 2018 negyedik negyedévében várja.




Forrás: Agrow

Címkék: gombaölő szer, rovarölő szer, hatóanyag, Európai Bizottság, metoxifenozid, réz
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Budapest gazdatüntetés

Békésen és nagyon szolidan lezajlott a 2024-es év (első) Budapestre meghirdetett gazdatüntetés, amely célja a ...