A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Drónokkal jutnak el oda, ahová a traktor képtelen

Hírek - 2018.08.10

Új lehetőséget kaptak a fejlődő országok a termésnövelésre és a gazdaságosabb, környezetkímélőbb termesztésre. Közép-Amerikában drónokat vetettek be a szinte megközelíthetetlen területek vegyszerezésére, és döbbenetes előrelépést tapasztaltak.

Drónokkal jutnak el oda, ahová a traktor képtelen


A drónoknak nemcsak a területek feltérképezésében, szemmel tartásában van létjogosultságuk. A közép-amerikai Salvadorban például permetszerek, műtrágyák kijuttatására is használják őket, különösen a nehezen megközelíthető cukornádültetvényeken.

A hatrotoros hexacopterekre 20 literes tartályokat szerelnek, így viszonylag könnyen megoldható a járhatatlan terepen fejlődő növények ápolása, tápanyag-ellátása. Olyan helyekre is eljutnak velük, ahová korábban nem, ez pedig érezhetően pozitív hatással van a terméseredményekre. A Magyarországnál négyszer kisebb Salvadorban rengeteg olyan mezőgazdasági terület van, amit nemhogy traktorokkal, de még repülőgépekkel is nehéz megközelíteni.

A drónok működtetéséhez természetesen kezelőkre van szükség, ám az emberi munkaerő még mindig nagyon olcsó Közép-Amerikában. Egy jól összeszokott csapat naponta akár 40 hektárt is képes lepermetezni az ideálisnak mondható reggeli órákban. A drónok nemcsak a területteljesítményt növelik, de spórolnak is, ottani tapasztalatok szerint 30 százalékkal kevesebb növényvédő szer fogy a célzott kijuttatás által.

Videó a mezőgazdasági drónról:

 

Szerző: AgrárUnió

Címkék: drón, mezőgazdaság, permetezés, Salvador, fejlődő országok