A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva 2023 jan TEFLIX
AgroMashExpo
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Aratnak az ukránok, megint sok lesz a gabona

Hírek - 2018.07.22

Az ukrán agrárminisztérium az aratások megkezdése után sem változtatott korábbi előrejelzésén, és továbbra is 60 millió tonna, vagy azt némileg meghaladó gabonatermésre számít idén. 2017-ben 61,3 millió tonna gabonát arattak le keleti szomszédaink.

Aratnak az ukránok, megint sok lesz a gabona


A tavalyihoz hasonló gabonatermésre számít Ukrajna, ami nem feltétlenül jó hír a versenytárs magyar gazdák számára. Az előző évekhez képest korábban, már június 12-én megkezdődött az aratás keleti szomszédunknál – derült ki az ukrán szaktárca legfrissebb tájékoztatásából, amiből a Szevodnya című napilap idézett. Az MTI által is közölt anyag szerint eddig 281 ezer tonna gabonát takarítottak be 86 ezer hektár termőföldről, hektáronkénti 3,26 tonna átlagos terméshozam mellett.

A fentiekből a téli búza 10 ezer tonnát tesz ki, amelyet 4 ezer hektárról gyűjtöttek be, a terméshozama pedig hektáronként 2,62 tonna. Árpából 268 ezer tonnát arattak le 81 ezer hektáron, 3,3 tonna hektáronkénti terméshozam mellett.

Agrárszakértők korábban komoly termésvesztést jósoltak, mert a déli országrészben nyár elején szárazság volt, majd júliusra a szokásosnál is több csapadékot jeleztek előre a meteorológusok. Elemzők szerint ez akár a búza- és árpatermés felét is elviheti, azaz 7-8 millió tonna veszteséget jelenthet.

A tárcánál most viszont cáfolták, hogy az időjárásnak ilyen komoly hatásai lehetnek az éves termésre. Makszim Martinyuk agrárminiszter-helyettes szerint jól teleltek át az őszi vetésű gabonák, és országos átlagban megfelelő volt tavasszal a talaj nedvességtartalma, így idén is hasonló termésre lehet számítani, mint tavaly.

A tárca közzétette éves gabonaexport adatait is. Eszerint 2017. július 1. és 2018. június 30. között Ukrajna összesen 39,4 millió tonna gabonát exportált, 4,5 millió tonnával kevesebbet, mint az ezt megelőző év alatt, így nem sikerült megdöntenie a 2016–2017-es évben felállított 43,9 millió tonnás rekordot. Részletezve a kivitelt, az ország búzából 17,1 millió tonnát, árpából 4,3 millió tonnát, rozsból pedig 36,8 ezer tonnát exportált. A legnagyobb mennyiséget, 17,7 millió tonnát kukoricából adta el külföldre.


Forrás: MTI


Címkék: növénytermesztés, export, gabona, Ukrajna, átlagtermés