A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

A gödöllői Haszonállat-génmegőrzési Központ (HáGK) kisállattenyésztéssel kapcsolatos génmegőrzési és kutatási tevékenysége

Hírek - 2015.11.28

A HáGK több mint egy évszázados működése során mindvégig jelentős szerepet vállalt a magyarországi kisállattenyésztéssel kapcsolatos génmegőrzési, kutatási, nemesítési, oktatási és szaktanácsadási feladatok ellátásában. Területén és gondozásában található Magyarország egyetlen in vivo baromfi génbankja (élő állatok formájában történő megőrzés), melyben 14 magyar őshonos baromfifajtát tart fenn. In vitro baromfi spermabankja szintén egyedülálló.

A gödöllői Haszonállat-génmegőrzési Központ (HáGK) kisállattenyésztéssel kapcsolatos génmegőrzési és kutatási tevékenysége


Fogolyszínű magyar kakasok és Bábolna Harco tyúkok utódai. Túlnyomórészt feketék

A hazai baromfi kriobank kialakítása Gödöllőn az őshonos magyar baromfifajták spermájának tárolásával indult az elmúlt években, jelenleg 4 tyúkfajta és a parlagi gyöngytyúk faj ondómintáinak tárolása történt meg és folyamatosan bővül további fajták és fajoktól származó spermaminták tárolásával, a szezonális ciklusokhoz alkalmazkodva. Elindult az embrionális sejtek, valamint a korai ivarszerv szövetek hosszú távú tárolása is. Ehhez a munkához kapcsolódik a KTIA_AIK_12-1-2013-0002: „Alternatív biotechnológiai módszerek bevezetése a magyar in vitro baromfi- és nyúl génbank fejlesztése céljából.” című pályázat is, a Corvinus Egyetemmel konzorciumban.
Vizsgálataik arra irányulnak, hogy az általuk tárolt minták a későbbiekben biztonságosan felhasználhatóak legyenek; szeretnének egyes, még nyitott szaporodásbiológiai kérdéseket megválaszolni, új mélyhűtési módszereket kidolgozni, ill. az eltárolt minták és a szülő populációk genetikai anyagát karakterizálni, hogy a génbank hatékonyságát javítsák. Az említett projekt keretében vizsgálják a tojásban kimutatható spermiumkoncentráció és az embrióelhalások közötti összefüggéseket.
A Haszonállat-génmegőrzési Központ fontosnak tartja, hogy olyan állományok kerüljenek az ökotermelők kezébe, amelyek az import szója nélküli takarmányokon is jól fejlődnek és termelnek, ezért a Corvinus Egyetem Ökológiai és Fenntartható Gazdálkodási Rendszerek Tanszék kezelésében lévő ökoterületen nevelési és etetési kísérleteket végeznek, hogy az ökológiai gazdálkodáshoz legjobban alkalmazkodott állományokat alakítsák ki.

Sárga magyar kakasok és Bábolna HB Color tyúkok jérce utódai – a fajtatiszta sárga magyarnál nagyobbak   

A HáGK, konzorciumban a LAB-NYÚL Tenyésztő Szaktanácsadó Kereskedelmi Kft.-vel, a V95 Kft.-vel és a Kaposvári Egyetem Állattudományi Karral, az AGR_PIAC_13: „Hazai őshonos állatfajokra alapozott ökológiai típusú kisállattenyésztés fejlesztése” című projektjében, olyan új, félintenzív – szabadtartásra, illetve nem intenzív nevelésre alkalmas – genotípusok és a hozzájuk kötődő technológia kialakítása a cél, amelynek révén különleges minőségű termékek előállítása válik lehetővé, akár minősített ökológiai termelésben is. A vizsgálatok kiterjednek a halra (süllő), a nyúlra, a baromfifajok közül a tyúkra és a pulykára. A HáGK feladata a projektben a különböző tyúk és pulyka keresztezések elvégzése, tesztelése. Mindkét fajban háromvonalas keresztezéseket végeznek: a régi magyar fajtákat először intenzívebb, szapora vonalakkal keresztezik, a szaporaság növelése érdekében, majd a keresztezett tojókat nagytestű vonalakkal keresztezik tovább, az intenzívebb növekedés érdekében. A vizsgálatok eredményeképpen várhatóan olyan új genotípusokat tudnak előállítani, melyek az igényeiknek megfelelő technológia mellett, képesek lehetnek gazdaságosan kiváló minőségű terméket előállítani, szabadtartásban, ökológiai termelésben.
2015 őszén „Innovative Management of Genetic Resources” címmel elnyert HORIZON 2020 EU projekt egyik támogatott résztvevője a HáGK. Ennek témája európai szinten a haszonállatok biodiverzitásának fenntartása, - többek között - génbanki fejlesztések, európai génbanki hálózat kialakítása, reproduktív és konzervációs technológiák fejlesztése, módszerek standardizálása, a gyűjtemények diverzitásának genetikai vizsgálata, adatbázis kiépítése szerepel a tervezett kutatásokban.

HáGk

Szerző: Dr. Liptói Krisztina

Címkék: