paradicsom

Öt liter vízből egy kiló paradicsom – csoda a sivatagban

Egyszerű fóliasátorban közel 170 liter víz elpocsékolásával lehet megtermelni 1 kiló paradicsomot. Szaúd-Arábiában bebizonyították, hogy a modern technológia csodákra képes, számukra ugyanis elegendő volt 5 liter víz ugyanekkora termés előállításához.

Bármilyen meglepő, Szaúd-Arábia terméketlen vidékein, így például a főváros Rijád környékén is eredményesen folytatnak növénytermesztést. A kísérleti üvegházakban 30–90 százalékos vízmegtakarítást sikerült elérniük nemrégiben egy sajátos technológia segítségével. A közel-keleti olajország paradicsomtermesztésben lassan a komoly tradícióval rendelkező Hollandiával is felveheti a versenyt.

A szaúdi kísérlet során alacsony, közepes és magas technikai felszereltségű üvegházak teljesítményét vetették össze. Az első egy egyszerű fóliasátor volt, ahol ventilátorral biztosították a levegőáramlást, illetve a párásítást. Közel 5 havi működés után itt 20 kg termést tudtak lehozni minden egyes négyzetméterről. A közepes szintet képviselő (valóban üvegfalú) üvegházban nagyjából szintén ehhez hasonló eredmény született.

A high-tech technológia viszont már egy zárt rendszert jelentett, ahol pontosan tudták szabályozni a hőmérsékletet és a páratartalmat. A nagyobb odafigyelés 30 kg termést eredményezett négyzetméterenként, az 50 százalékos emelkedés pedig bőven fedezte a magasabb felszereltséggel járó pluszkiadásokat.

A szaúdiak számára a legnagyobb értéket az jelentette, hogy míg a fóliasátornál 168 liter vízre volt szükség 1 kg paradicsom megtermeléséhez, addig az üvegháznál 108-ra, a high-tech rendszernél pedig mindössze 5 literre. A fantasztikus eredményt két dolognak köszönhették: egyrészt annak, hogy a növények által fel nem használt nedvességet képesek voltak befogni és újrahasznosítani, másrészt pedig a hűtésre egyáltalán nem pazarolták az arrafelé értékes kincsnek számító vizet.

Forrás: www.szantoveto.blog.hu

Tags: növénytermesztés, paradicsom, öntözés, üvegház, Szaúd-Arábia

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom