A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Az EP-tagok sürgetik a méhekre ártalmas növényvédő szerek betiltását

Hírek - 2018.03.20

Az Európai Parlament tagjai elfogadtak egy határozatot, amely felszólítja az Európai Bizottságot, hogy tiltsa be azokat a növényvédő szereket, amelyek bizonyítottan méhekre veszélyes hatóanyagot tartalmaznak.

Az EP-tagok sürgetik a méhekre ártalmas növényvédő szerek betiltását


Ugyanakkor viszont azt a tervezett kiegészítést elutasították, amely minden neonikotinoid rovarirtó betiltását előírná. Az EU méhészszektorára vonatkozó határozatban, amelyet az EP mezőgazdasági bizottsága hozott, intézkedések széles körével segítik a méhészeket és a méztermelést.

Az EP környezetvédelmi bizottsága javasolta a kiegészítést, amelynek alapján az egész Európai Unióban megtiltották volna „a neonikotinoid-alapú növényvédő szerek előállítását, kereskedelmét és felhasználását, kivétel nélkül és elsőbbséget élvező intézkedésként, a méhpopuláció védelmében”. A szavazást megelőzően az Európai Növényvédelmi Szövetség írásban szólította fel a az Európai Parlament tagjait a kiegészítés elutasítására. Amióta három neonikotinoid, a klotianidin, az imidakloprid és a tiametoxam bizonyos célokra való felhasználását 2013-ban felfüggesztették, nem merült fel újabb bizonyíték, amely további szigorításokat tenne szükségessé, vagy hogy ezek a szerek hatással lennének az európai méhpopulációra, írják.

A szavazásra aznap kicsit később került sor, hogy az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) frissítette a három hatóanyagra vonatkozó kockázatértékelését, amelyben arra a következtetésre jutottak, hogy ezen anyagok felhasználása legtöbb esetben veszélyes lehet a méhekre. Tavaly a bizottság indítványozta, hogy tiltsák be a három hatóanyag kültéri felhasználását. Az EFSA-értékelés fényében fontolóra veszik az előterjesztés módosítását, és még ebben a hónapban tervezik megvitatni az EU-tagállamokkal az ügyet.

Fotó: Pixabay

Forrás: Agrow

Címkék: növényvédő szer, hatóanyag, Európai Bizottság, méhek