A magyar gazdálkodók szakmai közössége
AgroMashExpo
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény
Corteva 2023 jan TEFLIX

Mekkora kárt okoz egy vulkán?

Hírek - 2018.02.08

Még szerencse, hogy Magyarországon csak évmilliókkal ezelőtt kialudt vulkanikus hegyek találhatók, különben évről évre olyan problémákkal szembesülhetnénk, mint a Fülöp-szigeteki gazdák. A Mayon tűzhányó január végi kitörése 8 ezer hektárnyi szántót tarolt le.

Mekkora kárt okoz egy vulkán?


A tűzforró láva végigfolyt a közel 2500 méter magas vulkán oldalán, és a krátertől egészen 3 kilométeres távolságig jutott el. A filippínó gazdák 165 millió peso gazdasági kárt szenvedtek, ami nagyjából 3,2 millió amerikai dollárnak (vagyis 800 millió forintnak) felel meg. A kitörés eredményeként 8 ezer hektárnyi mezőgazdasági terület károsodott súlyosan. És ez így megy minden évtizedben…

A helyi mezőgazdasági minisztérium 36 ezer tonnára becsüli a termésveszteséget. Az elszabadult láva, hamu és törmelék elsősorban a rizs- és kukoricaföldeket érintette, de a fontos exportcikknek számító manilakenderben is pusztítást végzett. Az érintett farmerek száma megközelíti a 8300 főt. A környékbeliek számára a kormányzat bő 13 ezer zsák rizst utalt ki gyorssegélyként.

A rizs esetében különösen érzékeny a veszteség, hiszen a 6380 hektárnyi megrongált ültetvény az ország teljes állományának bő 60 százalékát jelenti. A kukoricánál az össztermés szűk 3 százalékát érintette a természeti katasztrófa, így az nem tekinthető pótolhatatlan veszteségnek. A Mayon vulkán a Fülöp-szigetek egyik legaktívabb tűzhányója, amelynél az elmúlt félezer évben 50 kitörést regisztráltak.
Forrás: www.szantoveto.blog.hu


Címkék: rizs, növénytermesztés, kukorica, Fülöp-szigetek, természeti katasztrófa