kenyér

Alaptörvénybe ütközhet az újfajta kenyér

Visszahozhatja a kenyeret a gluténérzékenyek étrendjébe egy új eljárás. Az egyetlen probléma vele, hogy GMO-s alapanyagot tartalmaz, így például Magyarországon sem engedélyezhetik majd a forgalmazását.

Spanyol kutatók olyan kenyeret készítettek, amelyet a gluténérzékenységben (más néven lisztérzékenységben) szenvedők is fogyaszthatnak. Már csak az a kérdés, hogy legálissá tehető-e minden országban, az előállítása ugyanis génmódosítás révén történik. Az újfajta termék lisztjét speciális búzából őrlik, és napi pár szeletet a kellemetlen tünetekkel – hányingerrel, hasfájással, puffadással – járó autoimmun betegséggel küszködők is ehetnek belőle. A tesztek során a gluténérzékenyek 85 százaléka tolerálta a forradalmi kenyeret.

A hagyományos nemesítési eljárások nem vezettek eredményre, a kutatók azzal a módszerrel képtelenek voltak olyan búzát előállítani, amely megfelelő alapanyagul szolgálhat. A sikér fontos összetevőjének számító gliadinok ugyanis túlságosan fontosak a növény számára ahhoz, hogy el lehessen tüntetni belőlük. Emiatt a szakértők a genetikához fordultak, és „törölték” azokat a géneket, amelyek a betegek számára káros következményeket okozzák. Az ilyen lisztből sütött kenyér struktúrája, állaga jónak mondható, már csak az ízén kellene valamelyest javítani.

Az újfajta eledel elterjedését nehezíti, hogy az Európai Unióban rendkívül szigorúak a GMO-s termékekre vonatkozó előírások. A génmódosított növények termesztését a legtöbb tagállamban tiltják, ám az import bizonyos esetekben engedélyezett (például így jut el a közösség országaiba a fontos fehérjeforrásnak számító szója is, amely nélkül nem létezne hatékony állattenyésztés). Megoldást jelentene talán, ha a speciális kenyeret egyfajta gyógyhatású termékké nyilvánítanák.

Magyarországon az alaptörvény is tiltja a genetikailag módosított élőlények mezőgazdasági használatát. Hazánkban ugyanakkor a gluténre, vagyis a sikérfehérjére érzékeny emberek aránya eléri az 1-2 százalékot, bár a betegség jelenlétével az abban szenvedők csupán ötöde van tisztában.

 

 

 

Tags: Európai Unió, élelmiszeripar, GMO, kenyér, Magyarország, gluténérzékenység

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom