A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Már megint meg akarnak etetni velünk valamit

Hírek - 2017.12.11

Egy új eljárás révén akár egy hónappal is meghosszabbítható a boltok polcain tárolt gyümölcsök „élete”. A nanométer vastagságú védőbevonat meggyőző eredményekkel szolgál, és állítólag az emberi egészségre sem veszélyes.

Már megint meg akarnak etetni velünk valamit


Dél-koreai kutatók fejlesztették ki az azt antimikrobiális sprayt, amely a baktériumok, vírusok, gombák elpusztítása révén képes megnövelni a gyümölcsök eltarthatósági idejét a polcokon. Mindössze egy nanométernyi (a milliméter milliomod részének megfelelő) vastagságú védőréteget képeznének a terméken – eper és mandarin esetében a módszert már eredményesen tesztelték is.

Az így kialakított bevonat elvileg emberi fogyasztásra alkalmas, ugyanis növényi eredetű polifenolokból áll. Ezek a gyümölcsökben, zöldségfélékben és egyes italokban nagy mennyiségben előforduló természetes vegyületek. Vizsgálatok szerint képesek megvédeni az emberi szervezetet a szív- és érrendszeri betegségekkel, valamint egyes ráktípusokkal szemben.

A bevonat tesztelése során biztató eredmények születtek, hiszen a kezelt mandarinok szüretelés utáni „élete” 28 nappal nyúlt meg, míg az epreknél 58 órás „hosszabbítást” tudtak elérni. Eddig is létezett hasonló eljárás, ám ez most a speciális spray kifejlesztésével lényegesen egyszerűbbé válhat, akár a boltosok is elvégezhetik a szükséges kezelést.

Az élettartam megnövelését szolgálja egy új csomagolóanyag kifejlesztése is. Az agyag alapú fólia antibakteriális illóolajakat is tartalmaz, így védi meg az élelmiszert (elsősorban a zöldséget, gyümölcsöt és húst). Nem véletlenül próbálnak meg mindent a forgalmazók az áruk megóvása érdekében, mert az Egyesült Államokban például a mezőgazdaság által előállított termékek 30–40 százaléka is veszendőbe megy. A vásárlóknak sokszor nincs idejük elfogyasztani a frissen vett élelmiszert, illetve már eleve ott hagyják a boltokban, ha azok nem tűnnek elég frissnek.

Szerző: AgrárUnió

Címkék: élelmiszer, csomagolás, mezőgadaság, fólia, polifenolok