A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Nyereményjáték Queen
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Már megint meg akarnak etetni velünk valamit

Hírek - 2017.12.11

Egy új eljárás révén akár egy hónappal is meghosszabbítható a boltok polcain tárolt gyümölcsök „élete”. A nanométer vastagságú védőbevonat meggyőző eredményekkel szolgál, és állítólag az emberi egészségre sem veszélyes.

Már megint meg akarnak etetni velünk valamit


Dél-koreai kutatók fejlesztették ki az azt antimikrobiális sprayt, amely a baktériumok, vírusok, gombák elpusztítása révén képes megnövelni a gyümölcsök eltarthatósági idejét a polcokon. Mindössze egy nanométernyi (a milliméter milliomod részének megfelelő) vastagságú védőréteget képeznének a terméken – eper és mandarin esetében a módszert már eredményesen tesztelték is.

Az így kialakított bevonat elvileg emberi fogyasztásra alkalmas, ugyanis növényi eredetű polifenolokból áll. Ezek a gyümölcsökben, zöldségfélékben és egyes italokban nagy mennyiségben előforduló természetes vegyületek. Vizsgálatok szerint képesek megvédeni az emberi szervezetet a szív- és érrendszeri betegségekkel, valamint egyes ráktípusokkal szemben.

A bevonat tesztelése során biztató eredmények születtek, hiszen a kezelt mandarinok szüretelés utáni „élete” 28 nappal nyúlt meg, míg az epreknél 58 órás „hosszabbítást” tudtak elérni. Eddig is létezett hasonló eljárás, ám ez most a speciális spray kifejlesztésével lényegesen egyszerűbbé válhat, akár a boltosok is elvégezhetik a szükséges kezelést.

Az élettartam megnövelését szolgálja egy új csomagolóanyag kifejlesztése is. Az agyag alapú fólia antibakteriális illóolajakat is tartalmaz, így védi meg az élelmiszert (elsősorban a zöldséget, gyümölcsöt és húst). Nem véletlenül próbálnak meg mindent a forgalmazók az áruk megóvása érdekében, mert az Egyesült Államokban például a mezőgazdaság által előállított termékek 30–40 százaléka is veszendőbe megy. A vásárlóknak sokszor nincs idejük elfogyasztani a frissen vett élelmiszert, illetve már eleve ott hagyják a boltokban, ha azok nem tűnnek elég frissnek.
Szerző: AgrárUnió


Címkék: élelmiszer, csomagolás, mezőgadaság, fólia, polifenolok

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...