A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis
Corteva Verben Queen

Ősrégi fajta lehet az év gyümölcse

Hírek - 2017.11.22

A tányéralma is jelölt az MKSZN szavazásán Nagyszüleink gyümölcsösének nagy múltú fajtája a tányéralma, hazánk egyik jól termő őshonos gyümölcse. Idén a fekete berkenye és egy különleges meggy mellett ezt is megszavazhatjuk az év gyümölcsének.

Ősrégi fajta lehet az év gyümölcse


A tányéralma egy Erdélyből származó, ősrégi magyar gyümölcsfajta, amelyre sokan emlékezhetnek nagyszüleik gyümölcsöséből. A fajta vélhetően ellaposodó, korong formájú gyümölcséről kapta nevét, amelynek fedőszíne az érés során világoszöldből vált sötétpirosra, már-már feketés színűre. A viszonylag vastag héjú alma igen zamatos, fűszeres illatú, és érdekessége, hogy helyes tárolás mellett ősztől akár márciusig is képes ellátni bennünket friss ízekkel.

A nagy múltú tányéralma mindemellett egy rendkívül jól termő, ellenálló fa, amely országszerte bárhol termeszthető, mivel jól alkalmazkodik a környezetéhez. Kifejezetten ajánlott öko gyümölcsösökbe, hiszen a legtöbb gyümölcsfajtával ellentétben permetezés nélkül is könnyen termeszthető.

 A tányéralma az egyik jelölt a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft által indított Év gyümölcsfajtája szavazáson, amelynek célja, hogy a nyertes gyümölcsfajta jövőre egy nagyobb edukációs kampány központi eleme lehessen. Szavazni december 31-ig lehet, az www.mkszn.hu/szavazas oldalon.


Címkék: gyümölcs, alma, év gyümölcse, tányéralma, szavazás