A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Ezt meg hogy csinálta? 17 tonnás kukoricát termelt a gazda

Hírek - 2017.11.20

Nem volt jó év a kukoricára, ám egy nyírderzsi gazdának mégis sikerült 17 tonna feletti termést elérnie a Magyar Kukorica Klub szokásos versenyén. A bravúrt kiemeli, hogy mindezt öntözés nélkül produkálta.

Ezt meg hogy csinálta? 17 tonnás kukoricát termelt a gazda


Ebben az évben is meghirdette termésversenyét a Magyar Kukorica Klub. A kihívásra 51 versenyző jelentkezett 59 parcellával, de időközben ebből 8-at visszavontak, részben a várható igen gyenge termés, valamint a rendelkezésre álló betakarítható terület elégtelensége miatt. Egy versenyparcella esetében a területmérés folyamán derült ki, hogy a parcellaterület nem éri el az előírtat. Az eredményes ellenőrzésen átesett 50 parcella közül 7-et öntöztek, a fennmaradt 43 száraz művelésű parcella közül 14-et szántás nélkül műveltek – áll a Szieberth Dénes elnök által kiadott összegzésben.

A verseny során a legkisebb betakarított termés 5516 kg/ha volt, míg a legnagyobb 17 160 kg/ha. Az átlagos szemnedvesség 18,8 százalék, de ebben 31,6 százalékos, egészen kiugró maximális érték is szerepelt. Az idei megmérettetés győztese a nyírderzsi (Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei) Papp György lett, aki a szántással művelt földjébe Monsanto DKC5068 kukoricát vetett. A 17 160 kg/ha mennyiségű termés szemnedvesség-tartalma 20,3 százalék volt.

Érdekesség, hogy a második legjobb eredményt is Papp György produkálta 16 518 kg/ha értékkel (Monsanto DKC4943 vetőmaggal, 19,1 százalékos nedvességtartalommal), ráadásul száraz műveléssel. Az öntözéses kategóriában a kengyeli (Jász-Nagykun-Szolnok megyei) Nyeső Tamás győzött, aki 15 809 kg/ha kukoricát termelt (Monsanto DKC4541 vetőmaggal, 15,9 százalék szemnedvesség-tartalom mellett). A díjakat és elismeréseket a Magyar Kukorica Klub Egyesület évzáró ünnepségén, 2017. december 14-én Gödöllőn, a Grassalkovich-kastély Lovarda termében adják át.

Szerző: AgrárUnió, Fotó: Magyar Kukorica Klub

Címkék: kukorica, Magyar Kukorica Klub, termésverseny, Nyírderzs, Papp György, Szieberth Dénes