A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15
Genezis Green Max

Jó gépnek is kell cégér – DemoTour 2017 országjáró gyakorlati bemutató

Jó gépnek is kell cégér – DemoTour 2017 országjáró gyakorlati bemutató

Hírek - 2017.11.03

Az időszerű szántóföldi munkák, szárzúzás, talajművelés, magágykészítés eszközeit: 
a Güttler, a Moreni és a Müthing cég több munkagépét vonultatta fel négy helyszínen – Ecseg, Taliándörögd, Harc, Hódmezővásárhely –, őszi „DemoTour 2017” országjáró gyakorlati bemutató körútján szeptember 12. és 15. között a hódmezővásárhelyi Güttler Mezőgazdasági Gépgyártó és Szolgáltató Kft.

Jó gépnek is kell cégér – DemoTour 2017 országjáró gyakorlati bemutató


Masszív, minőségi gépek

A Güttler DemoTour 2017 negyedik állomására látogatott el az AgrárUnió. Szeptember 15-én Hódmezővásárhelyen, a gépgyártó üzem tőszomszédságában vonultatta fel a Güttler cég – úgyis mint a Moreni és a Müthing gépek kizárólagos hazai forgalmazója – az idei bemutató munkagépeit. Az őszi mezőgazdasági munkák nélkülözhetetlen eszközei szerepeltek a szakmai programon: rugós kapaelőtéttel egy Güttler Duplex 3 méteres frontmagágykészítő, összekapcsolva Moreni forgóboronával és Moreni gabonavetőgéppel; továbbá szerepelt a Müthing GmbH & Co egy hátsó függesztésű szárzúzója, egy szintén hátsó függesztésű rézsűzúzó és a Müthing Farmer gépcsalád 3,3 méteres munkaszélességű hátsó függesztésű mulcsozója.

A rendezvény résztvevőit – dél-alföldi gazdákat, termelőket – Vörös Endre, a Güttler Kft. értékesítési vezetője ismertette meg a határban a gépekkel, amelyeket működés közben is szemrevételezhettek.

A szakember elöljáróban szólt a forgóboronákat – és az idei évtől vetőgépeket – gyártó 60 éves olasz Moreni családi vállalkozásról, amely topkategóriás, masszív, minőségi gépeket készít, egyedi megoldásokat alkalmazva ott, ahol a legnagyobb az igénybevétel. Az itáliai cég – miként a 120 évnyi tapasztalattal bíró német Müthing is – figyelemmel kíséri termékeit, gyűjtve és megosztva tapasztalatokat: a mostani bemutató körút egyes állomásaira a gyárak képviselői is elkísérték a Güttler szakembereit.

A Müthingnek ez a munkagépe is sok látogató érdeklődését felkeltette
A Müthingnek ez a munkagépe is sok látogató érdeklődését felkeltette

Kapcsolt műveletek: megtakarítás

A bemutatón jól kiszáradt szántáson állt munkába és szépen elmunkált talajban egyenletes vetést hagyott maga után egy komplex gépsor: az erőgép előtt Güttler frontmagágykészítő, nevezetesen egy 3 méter munkaszélességű Güttler Duplex henger rugóskapa-előtéttel a nagyobb rögök törésére, a traktor mögött pedig egy 3 méteres Moreni Kronos forgóborona, összekapcsolva egy Moreni TOP-C vetőgéppel. Vörös Endre a gépsort ismertetve hangsúlyozva, hogy kapcsolt műveletekkel számottevő időt, energiát, üzemanyagot lehet megtakarítani. A borona erősségei közül kiemelte az egyedi, Moreni-fejlesztésű hajtásházat, amelyben lassító átvitel működik. Rendkívül erőssé teszi a munkagépet, hogy a hajtásból kivezetett első rotor csonkja nagyon masszív „korona” fogaskerék, amely a rotorhoz dupla felülettel csatlakozik. Egyedivé teszi a gépet a borona után járó simító, amely – attól függően, hogy mennyire szükséges elmunkálni a talajt – állítható magasságú. Egy beépített, nagyobb átmérőjű, hidraulikus mélységállítással felszerelt csipkés henger fejezi be a magágy előkészítését. A gépkapcsolat utolsó tagja a Moreni TOP C 3 méter munkaszélességű gabonavetőgép. Sajátos megoldás, hogy ebben az összeállításban nemcsak a forgóborona mélységhatárolója, hanem az egész vetőgép is a hengeren támaszkodik, nem pedig a forgóboronán.

Speciális zúzók, mulcsozók

Minőségi munkájuk révén – úgymint egyenletes szármaradány-aprítás, terítés, alacsonyra hagyott tarló – hazánkban is egyre ismertebbek és keresettebbek a szárzúzó-mulcsozó Müthing gépek. A cég szabadalma – mondta el Vörös Endre a hódmezővásárhelyi bemutatón, egy középkategóriás, 2,8 méter munkaszélességű hátsó függesztésű szárzúzó mellett –, hogy a Müthing minden egyes gépében van egy, illetve egyes típusokban kettő beépített, speciálisan kialakított, szegmentálisan cserélhető, cápauszony alakú álló késsor. A Müthingek nagyon erős vázszerkezetűek annak az egyedi megoldásnak köszönhetően, hogy a rotorházakat egy anyagból hengerítik ki, lamellásan, emiatt az egész ház nagyon jó oldaltartású.

Munka közben lehetett látni a Müthing gépcsalád L/S 2,5 méteres munkaszélességű, hátsó függesztett rézsűzúzóját is a bemutatón. A munkagép nagy erénye, hogy speciális kialakítású – megnövelt élhosszal ellátott – állókéseinek köszönhetően tovább tudja aprítani a szármaradványokat.

„Mindent visz” az MU-Farmer

Egy 3,3 méteres, hátsó függesztésű Müthing munkagép; a topkategóriás FARMER gépcsalád MU-Farmer 330-as mulcsozójának felvonultatásával zárult a szántóföldi bemutató. Ez a mulcsozó a nagyobb növény- és szármaradványok aprítására szolgál. Vörös Endre úgy fogalmazott, ez a gép „mindent visz” – ez rendelkezik a legnagyobb rotorral, a legnagyobb kalapáccsal.

Az összes MU-Farmer modellre jellemző az erős, Qst/E acélkialakítás; az erős hajtásház, szabadonfutóval; az automatikus ékszíjfeszítés; a cserélhető kopólemez a mulcsozóházban; a nagy, speciálisan megerősített lengő mulcsozókalapácsok 3 év törési garanciával; a kiegyensúlyozott rotor; az oldalsó csúszótalpak; a 2 sor biztonsági lengőlamella rugóacélból.

A rotorházakat egy anyagból hengerítik
A rotorházakat egy anyagból hengerítik

A szárzúzóra koncentrálnak

Szabó GyulaSzabó Gyula, a hódmezővásárhelyi FOD-IGM Bt. szakmai irányítója sokéves kapcsolatban áll a Güttler Kft.-vel. Több gépet, eszközt üzemeltetett korábbi munkahelyének, a Hód-Mezőgazda Zrt.-nek is, és elégedett a termékeikkel. Sőt, egy rendezvényen többnapos próbára nyert egy SuperMaxx talajművelő gépet, amelyet tarlóhántásra használtak, nagyon jó tapasztalatokkal.

„A FOD-IGM Bt. egy kis cég, öten dolgozunk benne – mutatta be a vállalkozást –, háromszázötven hektáron gazdálkodunk, búzát, kukoricát, napraforgót, repcét termesztünk. Ennek műveléséhez megvannak az eszközeink, a vezérgép egy John Deere traktor, és használunk két MTZ-t is, ezek lassan lejárnak. Van még John Deere kombájn, rakodógép, tárcsa, eke, vetőgép, Güttler henger, utóbbival évek óta dolgozunk, tökéletes munkát végez. Ami a nyári betakarítást illeti, ez az év nem a mezőgazdaság éve volt, aszály, hosszú tél, csapadékhiány egyaránt sújtott bennünket, de ezeken úrrá kell lenni.”
S hogy a mostani DemoTour milyen újdonságot hozott, erről a következőket mondta:

„Mindig figyeljük, milyen új gépekkel rukkolnak ki a gyártók, most egy Müthing szárzúzóra koncentrálunk. Amiket itt munka közben bemutattak, azokhoz fogható jókat nem láttunk sehol. Azért érdemes ilyen rendezvényekre járni, mert így sikerül a legjobbat kiválasztani” – summázta Szabó Gyula.

 

Piac és biztonság kellene

sógornőkA sógornők, Balogh Vilmosné és Balogh Tiborné a testvérpár férjekkel érkeztek a Békés megyei Nagybánhegyesről a bemutatóra – nem mint kísérők, inkább hozzáértő termelők, ugyanis cselekvő részesei a gazdálkodásnak. Mindkét család nyolcvan hektárt művel, a négy alapnövényt – búza, kukorica, napraforgó, repce – termesztik.

Balogh Tiborné: „A férfiak így szoktak párban jönni velünk, több szem többet lát, mindenhová együtt megyünk – mondja. – Ahhoz, hogy tartani tudjuk a lépést, sok mindent ismerni, látni kell, a fejlődésben nem lehet megállni. Próbálkozunk új dolgokkal, ezért érkeztünk erre a bemutatóra is. Nem ismeretlen számunkra a Güttler, van egy tárcsánk tőlük, most újabbat szeretnénk. Ami az év eddigi részét illeti, keressük a nullát, hiszen a vetőmag, a műtrágya és sok más ára megy felfelé, miközben a terményeinket nem tudjuk jól eladni. Piacra és biztonságra lenne szükség, tudni kell, hogy amit elvetek tavasszal, azt hol, hogyan, mennyiért tudom eladni. »Odafönt« ezen kellene gondolkodni és segíteni.”

Balog Vilmosné: „Mi is a nullát keressük, a búza egy részét elverte a jég, ami megmaradt, az jól termett. A repcénk jó volt, a kukorica még talpon van, nem tudni, mit fizet majd. Ahogyan a sógornőm mondta, az értékesítés a legnagyobb gond, bár nekünk szerencsénk volt a helyi szövetkezettel, de ezt nem szerencsealapon kellene intézni, hanem szervezetten és érték alapján. Egyébként szívesen járunk olyan rendezvényekre, ahol új dolgokat ismerünk meg, információkhoz jutunk.”

 
Szerző: T. I. – S. F.


Címkék: magágykészítés, Güttler , talajművelés, szárzúzás, Müthing, DEMOTOUR 2017, Moreni

KIEMELT HÍREK

Kiskert Kárkép - 2023.02.17

A hazai gasztrokultúránk meghatározó növénye a burgonya. Elkészítésének módjait a magyar társadalom párszáz év alatt tökéletesre fejlesztette.

Agrárgazdaság - 2023.03.27

A természetes vizeinket egyszerre kell védeni és használni. Ezt szolgálja az az uniós előírás is, miszerint 2023 végéig a magyar gazdáknak is be kell jelenteniük az engedély nélkül ...

Agrárgazdaság - 2023.01.28

Ugyan silány minőségű az importált áru, de olcsó, és rontja a magyar gazdák piaci lehetőségeit is

Kiskert Kárkép - 2023.03.05

A termesztett zöldségeknek különböző tápanyagigénye van, ezért amikor tervezzük a szerves-, vagy műtrágya kijuttatást figyelembe kell venni az eltérő szükségletüket. A következő ...

Gépesítés - 2023.03.23

Egy 1984-es évjáratú, nagyon jól karbantartott, 125 lóerős Mercedes-Benz MB Trac 1300-as traktort kínálnak eladásra az ausztriai St. Wolfgang im Salzkammergut-ban. Habár az MB Trac ...

Hírek - 2023.01.27

Az olcsó gabona letörte az árakat, állítólag ettől most élénkülni kezdett a piac. Azonban nemcsak gabona jön Ukrajnából, hanem kifogásolható minőségi liszt is.

Gépesítés - 2023.01.24

A magyar mezőgépgyártás legendás traktortípusa a Rába Steiger. Jó néhány még ma is jobban helytáll a földeken, mint sok nyugati csili-vili társa – különösen igaz ez azokra, melyeket ...

Kiskert Kárkép - 2023.02.19

Hiába a nagy kert, ha nem jó fekvésű, vagy a nap nagy részében beárnyékolja a szomszéd háza? Természetesen ekkor sem kell csüggednünk, van megoldás!