A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Agrártámogatások a szicíliai maffiának

Hírek - 2017.10.27

Közvetetten az Európai Unió is pénzeli a szicíliai maffiát, amely erőszakos módszerekkel jut mezőgazdasági földterületekhez Olaszországban. A bűnözők a támogatásokra hajtanak, és ezért semmilyen módszertől nem riadnak vissza.

Agrártámogatások a szicíliai maffiának


 

A Cosa Nostrát, vagyis a hírhedt szicíliai maffiát az igazságszolgáltatás és a rivális bűnözői csoportok visszakényszerítették vidéki gyökereihez. A Guardian közelmúltban készített riportjából kiderül, hogy a Corleone kisváros környéki földjeik visszaszerzése érdekében egyre brutálisabb eszközökhöz folyamodnak. Volt, akinek 80 tonna termését pusztították el a bűnözők, és persze a filmekből ismert levágott állatfejek is megjelentek a történetben.

A maffiózók módszeresen láttak munkához a Napoli nővérek esetében is. 2009 áprilisában „valakik” 80 tehenet és 30 lovat hajtottak a földjeikre, amelyek alapos pusztítást hajtottak végre. A károsultak előbb azt hitték, véletlen esetről van szó, de hamar rájöttek, hogy apai örökségüket komoly veszély fenyegeti. Szicíliában a „legeltetés” ősi módszernek számít a maffia körében, mert szinte lehetetlen bizonyítani a szándékosságot, a büntetési tétel pedig legfeljebb 300 euróra rúg. Jelen esetben viszont két megmérgezett kutya teteme, illetve a ház mellett elhelyezett néhány tehéncsontváz jelezte, hogy a Napoli nővéreknek komoly riválissal van dolguk.

Az elmúlt 8 évben tönkretett gépek és egymást követő marhainváziók mutatták a bűnszervezet folyamatos aktivitását. Néha egy-egy „ügynök” is felbukkant a testvéreknél, és évi 5 ezer eurót kínált nekik, ha „menedzselheti” 90 hektárt kitevő földjeiket. A Cosa Nostra könnyű prédát látott a nővérekben, de azok meglepően sokáig kitartottak. A szicíliai maffia azért fordult ilyen „piti” megoldásokhoz, mert az elmúlt évtizedekben elveszítették legfőbb bevételi forrásaikat. A kábítószer-kereskedelem például a calabriai maffiához került, az építőipar pedig a gazdasági válság éveiben nem bizonyult olyan virágzó üzletnek, mint a korábbi időszakokban.

A mezőgazdaság viszont kiváló „fejőstehén” lehet számukra, Szicíliában ugyanis az uniós támogatások akár 1000 eurót is kitehetnek hektáronként. Idén februárban az olasz hatóságok 9 személyt tartóztattak le azzal a váddal, hogy gazdálkodókat erőszakkal kényszerítettek a földjeik eladására. Aki nem törik meg, azt igyekeznek megfélemlíteni, egy biofarm tulajdonosa például az egyik reggel arra ébredt, hogy négy birkáját lelőtték, és – biztos, ami biztos – az egyiket még le is fejezték. A védelmi pénz is gyakori megoldás, ennek mértéke havi 50-től 500 euróig terjed. A helyiek szerint a maffia végső célja az, hogy csődbe vigyék a gazdákat, és ők szerezhessék meg a földjeiket.

A Guardian cikkében szereplő Napoli nővérek területeinek összértékét 1 millió euróra becsülik. Nemcsak jól termő gabonamezők vannak rajta, de egy mesterséges tó is, valamint egy kiváló vízforrás, amelyre akár palackozóüzem is telepíthető. Idén a búzatermésük lényegében a nullával volt egyenlő, legfeljebb pár száz bálának örülhetnek az állandóan „szekált” tulajdonosok, akiknek az adóssága már a 100 ezer eurót is elérte. A nővérek a rendőrségnél 28 feljelentést tettek, ám ezeknek egyelőre vajmi kevés foganatjuk volt. Pár hónapja három birka lenyúzott bőrét kapták ajándékba, és lassan már idénymunkásokat sem találnak maguk mellé. Egyedüli reményük a Libera Terra társaság, amely a maffiától elkobzott földek hasznosítását végzi, és a közelmúltban ők is ennek a védőszárnyai alá vonultak vissza.

 


Címkék: támogatás, Európai Unió, termőföld, Olaszország, maffia