A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Genezis Green Max
Egyre hangosabb a csörte, közelednek a kamarai választások

Egyre hangosabb a csörte, közelednek a kamarai választások

Hírek - 2017.10.19

A november 3-i agrárkamarai választások közeledtével egyre komolyabbá válik a szópárbaj a jelölteket állító két szervezet között. A MOSZ a MAGOSZ-t kirekesztéssel, a NAK-ot pedig antidemokratikus működéssel vádolja, azt pedig végképp aggályosnak tartja, hogy szélsőséges esetben akár egyetlen szavazattal is megyei választást lehet nyerni.

Egyre hangosabb a csörte, közelednek a kamarai választások


Törvénysértőnek tartja a választásokat a társas vállalkozások érdekképviseletét ellátó Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ), ezért az ügyészséghez és a bírósághoz fordul. „Törvény írja elő, hogy közgyűlés(ek)en kell megválasztani a kamarai küldötteket, az agrárkamara azonban nem tart megyei közgyűléseket, hanem e helyett választási színjátékot rendez” – áll a sajtóhoz eljuttatott közleményükben.

A MOSZ szerint aggályos, hogy nincs érvényességi küszöb, így a tagok elenyésző kisebbségének akarata határozhatja meg, hogy ki irányítsa a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát (NAK). Az előző, 2013. évi választásokon a tagság mindössze 3 százaléka szavazott. A voksok jó része ráadásul eltűnik a süllyesztőben – emeli ki a MOSZ –, mivel a sajátos választási szabályoknak köszönhetően a „győztes mindent visz” elve érvényesül. Ez azt jelenti, hogy csak a győztes listáról lehet küldötté válni, vagyis a vesztes listára szavazók képviselet nélkül maradnak, ők egy embert sem delegálhatnak az agrárkamarába. A NAK és a MAGOSZ elnökének javaslatára ráadásul olyan törvénymódosításra került sor, amely révén ott, ahol csak egy lista van, nem lehet nemmel szavazni. Így egyetlen egy támogató szavazattal is meg lehet nyerni a megyei választást.

A november 3-i agrárkamarai választásokra a MOSZ mellett az egyéni gazdaságokat képviselő Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségét (MAGOSZ) vették nyilvántartásba jelölő szervezetként. A MOSZ 9 megyében, a MAGOSZ pedig mind a 19 megyében tudott listát állítani. A társas vállalkozásokat képviselő MOSZ is szeretett volna közös listán szerepelni a MAGOSZ-szal, de a gazdaköri szervezet végül másik 17 agrárszervezettel kötött együttműködési megállapodást.

„A MOSZ tagjai országos ellenőrzőbizottsági tagként, országos küldöttekként, megyei küldöttekként, szakmai osztályok vezetőiként részt vesznek a kamara tevékenységének ellenőrzésében és a döntéshozatalokban. Az elnökség egyhangú szavazattal úgy döntött, hogy továbbra is segíti a MOSZ-tagoknak a kamarai munkában való részvételét, de külön kétpólusú megállapodást nem kíván kötni, mert az érintené a szövetséges szervezetekkel kialakított eddigi és jövőbeni együttműködést” – áll a MAGOSZ júniusi közleményében. A visszautasítás óta a MOSZ egyre erősebben támadja a másik jelöltállító szervezetet, a NAK működését pedig „antidemokratikusnak” tartja, mivel a kamara 24 tagú országos elnökségének szinte minden tagja MAGOSZ-vezető.

Nagy Tamás MOSZ-elnök (aki 1990–1994 között az Agrárszövetség elnökeként vált ismertté) a közelmúltban azt is felvetette, hogy el kellene törölni a kötelező agrárkamarai tagságot. „A NAK-nak a munkájával kellene kiérdemelnie, hogy egy termelő a tagja legyen, nem pedig törvényi előírással. Más nemzetgazdasági ágazatokban sincs kötelező tagság” – emelte ki a MOSZ, hozzátéve, hogy a kamara éves költségvetése már meghaladja a 10 milliárd forintot, és ebből 6 milliárdot a tagdíjak tesznek ki.

 


Címkék: NAK, Magosz, MOSZ, agrárkamarai választások, tagsági díj

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...