A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Genezis Green Max
Mégis lehet GMO-kukoricát termelni az unióban?

Mégis lehet GMO-kukoricát termelni az unióban?

Hírek - 2017.09.25

Egy olasz gazdálkodó vette a bátorságot, és szembefordult az állammal, hogy génmódosított kukoricát termelhessen a földjén. Váratlan és meghökkentő fordulat, hogy az Európai Bíróság neki adott igazat. Vajon ezek után Magyarországon is szabadon dönthetne mindenki a kérdésben?

Mégis lehet GMO-kukoricát termelni az unióban?


Az olasz állam büntetést helyezett kilátásba az ország északkeleti részén gazdálkodó Giorgio Fidenato részére, mert a gazda önkényesen termesztett génmódosított kukoricát a saját tulajdonú földjén. A Luxemburgban működő Európai Bíróság azonban a napokban a renitens farmernek adott igazat, arra hivatkozva, hogy egyelőre semmilyen tudományos eredmény nem támasztja alá a GMO-növények egészségkárosító hatását.

Fidenato még az 1990-es években kapott kedvet a génmódosított kukorica termesztéséhez, amikor az Egyesült Államokban megtapasztalta, hogy kevesebb vegyszer-felhasználással magasabb termésátlag (és profit) érhető el általa. Olaszországban, és szerte Európában azonban még idegenkednek a laborokban „kimesterkélt” növényi szervezetektől, így Fidenatóra sem csupán az állam csapott le, de GMO-ellenes aktivisták még a termését is megkárosították.

A peres ügy 2013-ban kezdődött, és most egyelőre a gazdálkodó áll nyerésre benne. A döntés pedig precedenst teremthet, hiszen ezután elvileg bármelyik uniós tagállamban „fellázadhatnak” a gazdák az esetre hivatkozva. Magyarország az alaptörvényben is rögzíti hazánk GMO-mentességét.

 


Címkék: per, GMO, kukorica, Olaszország, Európai Bíróság

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...