A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Genezis Green Max
Indiától Brazíliáig vetik a Syngenta ócsai zöldségféléit

Indiától Brazíliáig vetik a Syngenta ócsai zöldségféléit

Hírek - 2017.09.11

Harminc esztendővel ezelőtt, 1987-ben nyitotta meg a Syngenta jogelődje, a Sandoz Seeds 2,5 hektáron a vállalat ócsai zöldségkutató intézetét, ahol ma már csaknem tízszer ekkora területen - összesen 12 növényfaj nemesítésén - dolgoznak a szakemberek.

Indiától Brazíliáig vetik a Syngenta ócsai zöldségféléit


Az Ócsán nemesített zöldségféléket napjainkban a világ számos pontján termesztik nagy sikerrel a gazdálkodók.

A Syngenta zöldség üzletága idén kettős jubileumot ünnepel: az ócsai kísérleti állomás 30 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, a globális vállalat zöldség üzletága pedig idén ünnepli 150 éves fennállását, mondta Kenéz Éva, zöldség növénytermesztési vezető.

A Sluis & Groot nevű társaságot 1867-ben alapították Hollandiában, ahol Nanne Sluis és Simone Groot káposzta vetőmagokkal kezdtek foglalkozni Enkhuizenben. A Sluis & Groot, majd jogutódai hatalmas fejlődésnek indultak, növényfajtáik iránt keleten és nyugaton is nagy érdeklődést tanúsítottak a gazdaságok. A Syngenta ma is önálló zöldségüzletágában napjainkban világszerte 2400 alkalmazott dolgozik a nemesítés-ben, vetőmagtermesztésben, kereskedelemben és a kiszolgáló tevékenységekben. A szakemberek összesen 30 zöldségfajjal dolgoznak a paradicsomtól a bimbóskelig, a csemegekukoricától az uborkáig. A vállalat ajánlatában 2400 zöldségfajta szerepel vi-lágszerte, évente 150 új fajtát vezetnek be a különböző piacokra.

- A Syngenta a világ egyik vezető vállalata a zöldség üzletágban, a 150 évre visz-szanyúló kutatásfejlesztési tapasztalat rendkívüli lehetőségeket adott, hogy olyan zöldségfajtákat nemesítsenek a szakembereink, amelyekkel világszerte eredményesen gazdálkodhatnak felhasználók milliói. Ebben a munkában a 30. születésnapját ünneplő ócsai kutatóintézetnek is elévülhetetlen érdemei van-nak. Nagyon fontos, hogy már három évtizede nemcsak a külföldön nemesített fajták adaptálása, hanem a hazai tudást és a cég 150 éve alatt felhalmozott szellemi tőkéjét felhasználva folyamatosan új zöldséghibridek nemesítése folyik Ócsán, amelyek aztán a világ minden részén termesztésbe kerülnek – hangsú-lyozta Kenéz Éva.

A fővároshoz közeli településen ma 23 hektáros szabadföldi területen, 6000 négyzet-méretes fűtött, 1200 négyzetméteres fűtetlen fóliasátorban összesen 12 növényfajjal – egyebek mellett paradicsommal, káposztával, karfiollal, görögdinnyével, és csemege-kukoricával - dolgoznak a szakemberek.

A Syngenta ócsai kísérleti és nemesítő állomása az egyetlen az európai kontinentális éghajlati zónában, ahol az adaptációs kísérletek mellett nemesítői munka is folyik több termékcsoportban. Egyre több új zöldségfajta kerül innen ki, amelyek a hazai éghajlati körülményeknek, termesztési technológiának leginkább megfelelő tulajdonságokat hordozzák, ezzel is segítik a magyar, európai vagy akár más földrészek termelőinek munkáját és a fogyasztók választását. Az itt nemesített paradicsomfajtákat például Brazíliában és Indiában is sikerrel termesztik, a színes karfiol és lilakáposzta pedig Angliában nagyon keresett, de szinte a világ összes országba eljutnak az „ócsai” növé-nyek. Az ócsai bázison szelektálták a rendkívül népszerű Agressor káposztafajtát, a Lecanu karfiolt, vagy a Tyson csemegekukoricát, amely tényleg nehézsúlyú a kedvelt élelmiszernövény szegmensében, ismertette Antal Gyula, a zöldségfélék üzletágveze-tője.

Kenéz Éva hozzátette: „a következő évekre is nagy terveink vannak és folyamatosan fejlesztjük az infrastruktúránkat. Mivel nálunk is problémát okoz a munkaerő, tervbe vettük gyommentesítő robotok munkába állítását és újabb fontos nemesítési projekte-ket tervezünk, amelyek remélhetőleg megismétlik az ócsai elődök nemzetközi sikereit.”

 


Címkék: növénytermesztés, zöldség, Syngenta, nemesítés, zöldségkutató, Ócsa

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...