A magyar gazdálkodók szakmai közössége
AgroMashExpo
Corteva 2023 jan TEFLIX
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

A franciáknak is kijutott a jóból: fagy és aszály tizedelte idén a szőlőt

Hírek - 2017.09.06

A II. világháború óta nem volt olyan csapnivaló évük a francia szőlőtermesztőknek, mint idén. A fagy és az aszály miatt a bortermés közel ötöde odaveszett, a kár elérheti a 10 milliárd dollárt.

A franciáknak is kijutott a jóból: fagy és aszály tizedelte idén a szőlőt


1945 óta a legrosszabb szőlőtermésre számíthatnak ebben az évben Franciaországban. A bortermelés körülbelül 18 százalékkal, 37,2 millió hektoliterre esik vissza tavalyhoz képest, elsősorban a kemény tavaszi fagyok okozta károk miatt. Faramuci módon a meleg nyár viszont kiváló minőséget biztosít a megmaradt termésnek.

A világhírű bordeaux-i régióban akár 40 százalékos is lehet a visszaesés, de az elsősorban fehér borairól ismert Elzászban is rossz esztendőt zárnak a gazdák. A problémát az jelentette, hogy az enyhe márciusra fagyos április érkezett, ami tönkretette a rügyeket. Burgundia régióban a jégesővel is számolniuk kellett a termelőknek, ráadásul ez már a korábbi években is komoly pusztítást végzett az ültetvényekben.

A Rhone völgyében és Beaujolais borvidékén a kivételesen aszályos nyár rontotta le a terméskilátásokat. A szárazság egyetlen előnye az volt, hogy a különböző (gomba)betegségek így nem ütötték fel a fejüket a szőlőkben. Franciaország számára a bor komoly exportcikknek számít, a jelenlegi helyzetben viszont akár 10 milliárd dolláros bevételkieséssel is számolhatnak.
Szerző: AgrárUnió (Fotó: winespectator.com)


Címkék: szőlő, bor, export, jégkár, fagy, aszály, Franciaország