TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 69.802,03 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 60.775,99 Ft (tonna)
Napraforgómag: 129.480,27 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.887,48 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.830,66 Ft (tonna)
Repcemag: 155.187,87 Ft (tonna)
Full-fat szója: 233.732,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 681 Ft
Benzin ára: 660 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,66
USD: 367,74
CHF: 403
GBP: 448,09
Hirdetés
Massey Ferguson győzelem a traktorhúzó Európa Kupán – lóerők a talajon!

Massey Ferguson győzelem a traktorhúzó Európa Kupán – lóerők a talajon!

Hírek - 2017.08.28

A Hajdúböszörményi Traktorhúzó versenyen a profi résztvevők mellett a szervezők lehetőséget biztosítottak amatőr indulóknak is.

A széria traktorokkal megjelent gazdálkodók ugyanazon a pályán próbálhatták ki gépeik erejét összesen hat kategóriában, mint amelyen a többezer lóerős speciálisak mérték össze tudásukat. Az amatőr kategória komolyságát az is jelezte, hogy a fékpad is a hitelesített Európa Kupás kocsi volt - pontosan az a szerkezet, amit a pulling gépek mögött használtak a bírák.

Az V. kategóriaban egy teljesen széria motorral és váltóval felszerelt Massey Ferguson 7620 nyerte el az első helyet. A verseny kiváló erőpróbája volt annak, hogy melyik traktor valójában „mit tud” - tehát hány lóerő ér le a talajra abból, ami a motorháztetőre van írva. Az objektív teljesítmény és vonóerő alapú összehasonlítás az egyik nagy értéke a hajdúsági rendezvénynek a gazdálkodók számára.traktor

Manapság, amikor minden gyártó mást ír a motorháztetejére a teljesítmény terén (maximális, névleges, valós, ISO szabvány szerinti LE) egy független vonóerőteszt kiválóan felszínre tudja hozni egy-egy márka valós értékét. Zárójelben illik megjegyezni: nem véletlen, hogy az éles versenyen szinte csak a prémium gyártók gépei húztak, ahol a lóerők tényleg megvannak a motorokban.

A Massey Fergusont a megyében illetékes márkakereskedés, a Start Agro Kft. képviselte a versenyen. Összesen 4 traktort hoztak el a megmérettetésre. Mindegyik erőgép teljesen széria változat volt és MF-es Partnerek tulajdonában álltak. A támogatók között az importőr, Austro Diesel GmbH. is megjelent.

A Fergusonok kiválóan teljesítettek: egy kategóriát megnyertek, kettőben pedig másodikak lettek. Érdekesség megjegyezni, hogy a szombati próbanapon a legkisebb MF 5611-es akkorát húzott, hogy rövid volt a pálya hozzá (110m 17 cm – 100 m már fullpull-t, azaz teljespályát jelentett).

 • Massey Ferguson indulók a Start Agro Kft. képviseletében: traktor2
  Massey Ferguson 5611
  (4.4 l SISU, 4 henger) – II. kategóriában indult. Tulajdonos: Tóth Csaba.
 • Massey Ferguson 7620
  (6.6 l SISU, 6 henger): V. kategória 1. hely, IV. kategória 2. hely.
  Tulajdonos: Kircsi Zoltán – Kizo-Farm Kft. Pilóta: Szabó János (képen jobbra).
 • Massey Ferguson 8730
  (8.4 l SISU, 6 henger): VI. kategória 2. hely
  Tulajdonos: Balogh Gábor

A nyertes traktorról – miért pont ez lett az első?

A Massey Ferguson 7620 kétszáz lóerős traktor, amely 6.6 l-es SISU motorral és Dyna-6 sebességváltóval van szerelve. A ma is elérhető közvetlen utódja, az MF 7720-as is ugyanilyen erőforrással és hajtáslánccal rendelkezik. A hatékonyság lényege az erőátviteli rendszerben rejlik. A SISU motor a benne lévő lóerőket garantáltan leadja, míg a Dyna váltók a talajra tudják közvetíteni a „lovakat.”. A hajtáslánc végtelenül egyszerű, nem veszik el rajta teljesítményt. A vonóerőt és robusztusságot pedig a majd 3 méteres tengelytáv garantálja: mivel hosszú a traktor tud „fogni” és nem pattog el a talajtól, amikor megérkezik az erő a kerekekre.

traktor4 min
Forrás: Lőwi Barna

Címkék: traktor, Traktorhúzó Európa Kupa, Massey Ferguson, lóerő, traktorhúzó
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Mikrobiológiai készítmények alkalmazása az AÖP-ben

Ne tévesszük szem elől a valódi célt!