A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Nyereményjáték Queen
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Massey Ferguson győzelem a traktorhúzó Európa Kupán – lóerők a talajon!

Hírek - 2017.08.28

A Hajdúböszörményi Traktorhúzó versenyen a profi résztvevők mellett a szervezők lehetőséget biztosítottak amatőr indulóknak is.

Massey Ferguson győzelem a traktorhúzó Európa Kupán – lóerők a talajon!


A széria traktorokkal megjelent gazdálkodók ugyanazon a pályán próbálhatták ki gépeik erejét összesen hat kategóriában, mint amelyen a többezer lóerős speciálisak mérték össze tudásukat. Az amatőr kategória komolyságát az is jelezte, hogy a fékpad is a hitelesített Európa Kupás kocsi volt - pontosan az a szerkezet, amit a pulling gépek mögött használtak a bírák.

Az V. kategóriaban egy teljesen széria motorral és váltóval felszerelt Massey Ferguson 7620 nyerte el az első helyet. A verseny kiváló erőpróbája volt annak, hogy melyik traktor valójában „mit tud” - tehát hány lóerő ér le a talajra abból, ami a motorháztetőre van írva. Az objektív teljesítmény és vonóerő alapú összehasonlítás az egyik nagy értéke a hajdúsági rendezvénynek a gazdálkodók számára.traktor

Manapság, amikor minden gyártó mást ír a motorháztetejére a teljesítmény terén (maximális, névleges, valós, ISO szabvány szerinti LE) egy független vonóerőteszt kiválóan felszínre tudja hozni egy-egy márka valós értékét. Zárójelben illik megjegyezni: nem véletlen, hogy az éles versenyen szinte csak a prémium gyártók gépei húztak, ahol a lóerők tényleg megvannak a motorokban.

A Massey Fergusont a megyében illetékes márkakereskedés, a Start Agro Kft. képviselte a versenyen. Összesen 4 traktort hoztak el a megmérettetésre. Mindegyik erőgép teljesen széria változat volt és MF-es Partnerek tulajdonában álltak. A támogatók között az importőr, Austro Diesel GmbH. is megjelent.

A Fergusonok kiválóan teljesítettek: egy kategóriát megnyertek, kettőben pedig másodikak lettek. Érdekesség megjegyezni, hogy a szombati próbanapon a legkisebb MF 5611-es akkorát húzott, hogy rövid volt a pálya hozzá (110m 17 cm – 100 m már fullpull-t, azaz teljespályát jelentett).

 • Massey Ferguson indulók a Start Agro Kft. képviseletében: traktor2
  Massey Ferguson 5611
  (4.4 l SISU, 4 henger) – II. kategóriában indult. Tulajdonos: Tóth Csaba.
 • Massey Ferguson 7620
  (6.6 l SISU, 6 henger): V. kategória 1. hely, IV. kategória 2. hely.
  Tulajdonos: Kircsi Zoltán – Kizo-Farm Kft. Pilóta: Szabó János (képen jobbra).
 • Massey Ferguson 8730
  (8.4 l SISU, 6 henger): VI. kategória 2. hely
  Tulajdonos: Balogh Gábor

A nyertes traktorról – miért pont ez lett az első?

A Massey Ferguson 7620 kétszáz lóerős traktor, amely 6.6 l-es SISU motorral és Dyna-6 sebességváltóval van szerelve. A ma is elérhető közvetlen utódja, az MF 7720-as is ugyanilyen erőforrással és hajtáslánccal rendelkezik. A hatékonyság lényege az erőátviteli rendszerben rejlik. A SISU motor a benne lévő lóerőket garantáltan leadja, míg a Dyna váltók a talajra tudják közvetíteni a „lovakat.”. A hajtáslánc végtelenül egyszerű, nem veszik el rajta teljesítményt. A vonóerőt és robusztusságot pedig a majd 3 méteres tengelytáv garantálja: mivel hosszú a traktor tud „fogni” és nem pattog el a talajtól, amikor megérkezik az erő a kerekekre.

traktor4 min
Forrás: Lőwi Barna


Címkék: traktor, Traktorhúzó Európa Kupa, Massey Ferguson, lóerő, traktorhúzó

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...