A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

A gazdák munkáját és a családokokat segíti a jövő évi költségvetés

Hírek - 2017.06.22

2018-as költségvetés mintegy 900 milliárd forinttal segíti a magyar gazdákat, így biztosított az agrártámogatások fedezete és kifizetése – fogalmazott Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Kossuth Rádióban és az M1 műsorában elhangzott interjúkban.

A gazdák munkáját és a családokokat segíti a jövő évi költségvetés


Fazekas Sándor kitért a Földet a gazdáknak programra is, amellyel kapcsolatban elmondta: a program a vidéken élő agrárközéposztályt támogató legfontosabb kormányzati intézkedések közé tartozik. A Földet a gazdáknak program révén az állattartók és a földművelők helyzete megszilárdult – a föld megélhetést nyújt és segíti a vidéken maradást.

Mintegy kétszázezer hektár földet sikerült értékesíteni, a gazdáknak igénye volt arra, hogy növeljék birtokaikat – mondta a miniszter. – Az agrárkormányzat abból indult ki, hogy a föld a legjobb helyen azoknál van, akik megművelik, ez erősíti a vidéki családi gazdaságokat – tette hozzá.

Fazekas Sándor kijelentette: a cél a kisbirtokok és nagybirtokok 80-20 százalékos arányának elérése. Jelenleg a kisbirtokok, családi gazdaságok 60 százalékot tesznek ki ebben az összevetésben. A 2018-as költségvetés mintegy 900 milliárd forinttal segíti a magyar gazdákat, így biztosított az agrártámogatások fedezete és kifizetése.

Az agrárminiszter fontos lépésnek nevezte a már évek óta tartó áfa-csökkentést. Az elmúlt években a sertés tőkehús, majd a baromfihús, a tojás, és a friss tej általános forgalmi adója csökkenhetett öt százalékra, most a halhús, valamint a sertés belsőségek áfájának mérséklése következik. A 2018 elejétől életbe lépő újabb áfa-csökkentés további tízezer forint megtakarítást jelenthet egy négyfős családnak.

A halhús-fogyasztás növelését a miniszter fontosnak nevezte, hiszen a hal egészséges táplálék, a magyar gasztronómia része. Mint fogalmazott, az elmúlt években nőtt a halfogyasztás Magyarországon, ezt a folyamatot tovább kell erősíteni. A halfogyasztás növekedése az édesvízi haltartásból élőket is segíti.
Forrás: FM Sajtóiroda


Címkék: támogatás, agrártámogatás, gazdák, áfa, család, áfa-csökkentés, gazdaságok

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...