A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis
Corteva Verben Queen

Robot szüreteli az almát

Hírek - 2017.06.21

Minden évben problémát jelent, hogy amikor beérik a gyümölcs, nincs elég dolgos kéz, hogy leszedje. Elképzelhető, hogy néhány éven belül lekerül ez a teher az almatermesztők válláról, és már nem idénymunkásokat foglalkoztatnak majd.

Robot szüreteli az almát


Ha Ausztráliában az Abundant Robotics cég tesztjei sikeresek lesznek, elég lesz beüzemelni az almaszedő robotot, amely képes kiválasztani az érett, mosolygó almákat a fákról, majd – nem leszedi, hanem – beszippantja a termést, ezzel rengeteg vesződséget megspórolva tulajdonosának.

Az almaszedés nem kíván szakértelmet, ugyanakkor meglehetősen unalmas munka, amit a világon mindenütt idénymunkások végeznek. Az Egyesült Államokban például a gyümölcs- és diótermelő gazdaságok a mezőgazdasági munkások 41 százalékát foglalkoztatják, évente átlagosan 196 ezer embert, az almáskertek pedig 40 ezer embernek adnak munkát.

A munkaerőhiány azonban sokakat elgondolkoztatott, ám sokáig nem is gondolták, hogy robotizálható az almaszedés. Az Abundant Robotics azonban hosszú tervezgetés után elkészítette a prototípust. Más fajta betakarítással ellentétben a gyümölcsszedés megköveteli, az emberi szemek és kezek pontosságát, hiszen a gyümölcs nem olyan, mint a gabona, amit egy automata kombájn is betakaríthat.

Ezért a fejlesztéskor azt a célt tűzték ki, hogy a robotnak képesnek kell lennie arra, hogy azonosítsa az almát, megállapítsa, hogy érett-e. Mindehhez pedig számos speciális érzékelő és kamera kellett. Azután pedig még meg is kell céloznia, és a beszippantott gyümölcsöt az osztályozóba továbbítani.

Forrás: Syngenta blog

Címkék: gyümölcs, alma, robot, szüret, almatermesztők, almaszedés