A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Bór hiány pótlására válassza az Omex Boron-t!

Hírek - 2017.06.16

A bór a legfontosabb úgynevezett „esszenciális” nélkülözhetetlen mikroelem. Fontos szerepet tölt be a növényen belüli tápanyagszállításban, a rügydifferenciálódásban, a pollenképzésben és a terméstöbblet illetve az olajtartalom növelésében.

Bór hiány pótlására válassza az Omex Boron-t!


A bórral jól ellátott növények jobban bírják a szárazságot, valamint szüret után bórral kezelt növény fás részei jobban tűrik a téli fagyokat is. Különösen bór igényes kultúrák a napraforgó, szőlő, repce, alma.

A bór hiány tipikus tünetei legelőször mindig a legfiatalabb növényi részeken jelentkeznek. A levelek aprók maradnak, idővel deformálódnak és a szélük fonák irányba pödrődik. Súlyos hiány esetén barnára színeződnek, elszáradnak és elhalnak. Később a tünetek az öregebb növényi részeken is jelentkeznek. A tenyészőcsúcsok elhalnak, a hajtások növekedése leáll. A bórhiányos növény rosszul köt és gyakori a virágelrúgás. Bórhiány elsősorban a savanyú kémhatású, laza vagy igen kötött, tehát szélsőséges talajadottságok között lép fel.

Fontos, hogy bármiféle hiánytünet fellépésénél specifikus terméket kell választani.

Az Omex Agrofluids kifejezetten szuszpo-emulziós lombtrágyák fejlesztésére és gyártására szakosodott vállalat. A cég a világ 60 országába exportál Omex termékeket, illetve az Egyesült Királyság legnagyobb műtrágya gyártójaként tartják számon.

Bór hiány pótlására az Omex BoronAz Omex lombtrágyák 100%-ban vízoldhatóak és kiemelkedően magas tápanyag tartalommal rendelkeznek! A tápelemek teljes mértékben klorid mentesek, a mikroelemeket pedig a könnyebb és gyorsabb felvetőség érdekében kelát formájában tartalmazza! Az Omex folyékony lombtrágya termékcsalád kifejezetten hiánytünetek kezelésére és stresszoldásra lett kifejlesztve. A palettán szereplő termékek koncentráltan tartalmaznak kalciumot, bórt, magnéziumot, mangánt és cinket. Szilárd lombtrágyái pedig tápoldatozásra és levéltrágyázásra egyaránt ajánlottak. Bór hiány pótlására 15%-os bór tartalmával kiváló megoldást nyújt az Omex Boron, a termékcsalád egyik kiemelkedő tagja!

Napraforgóban 1-3 l/ha dózissal 6-8 leveles vagy csillagbimbós állapotban ajánlott felhasználni. Gyümölcsösnél zöldbimbós állapotig alkalmazzunk 1-2 l/ha-t háromszor, 2-3 hetes intervallumokban, sziromhullás után. Repcében 1-3 l/ha ajánlott a tavaszi növekedés kezdetén kijuttatva 0,5-1%-os töménységben. Zöldségeknél 3 l/ha adagban max. 1 %-os töménységben alkalmazzuk akkor, amikor elegendő levélfelület áll rendelkezésre a levéltrágya felszívódásához. Üvegházakban és fólia alatt kizárólag nagy vízadagokkal és alacsony töménységben jutassuk ki. Talajtrágyázásra 2,5%-os töménységben legalább 200 l/ha vízmennyiséggel juttatható ki vetés, illetve ültetés előtt, évelő növényeknél a nyugalmi állapot idején. Szántóföldi növények esetében 200-400 l/ha, szőlő, gyümölcs esetében 600-1000 l/ha víz felhasználásával ajánlott kijuttatni.


Címkék: lombtrágya, stresszoldás, bór hiány , Omex, kelát, hiánytünet