A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Jövőre is folytatódik az élelmiszerek áfa-csökkentése

Hírek - 2017.05.11

Folytatódik az élelmiszerek 2014-ben kezdődött áfa-csökkentése, így jövő januártól az étkezési hal áfája 27-ről 5 százalékra mérséklődik, ha az Országgyűlés elfogadja június közepén a jövő évi költségvetés tervezetét - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára.

Jövőre is folytatódik az élelmiszerek áfa-csökkentése


 Czerván György közölte, az áfa-csökkentés egyebek mellett kiterjed az emberi fogyasztásra alkalmas élőhalra, illetve az ikrára, haltejre, halmájra és egyéb belsőségekre, valamint frissen hűtött és fagyasztott halakra.. A csökkentésbe beletartozik a halfilé és más halhús is. Hozzátette: az áfa-csökkentés a legfontosabb halkategóriákra érvényes.

Az államtitkár felidézte: a piaci tisztulást és a növekvő fogyasztást eredményező adócsökkentések első állomása az élő- és félsertések áfájának 2014-es mérséklése volt. Ez pozitív hatással járt, érezhetően tisztult a piac, nőtt az élősertés felvásárlása, élénkült a tenyészállatok forgalma, emelkedett a sertéstartók száma - mondta. Kifejtette, a kormány a tapasztalatok alapján úgy döntött, hogy folytatja az áfa-csökkentést, így 2015. január 1-től 5 százalékra csökkent a szarvasmarha és a juh köztes termékeinek áfája, majd 2016. január elsejétől 27 százalékról 5 százalékra csökkent a sertés tőkehús általános forgalmi adója is, amelynek eredményeként az áfa-csökkentés már a teljes sertés termékpályát lefedi. Ez év január 1-től a friss tej, a baromfihús és a tojás áfája mérséklődött 5 százalékra.

Az államtitkár elmondta: a hal áfájának mérséklése változatlan fogyasztás mellett - ami most 6,2 kilogramm hal évente és fejenként Magyarországon -, mintegy 4-5 milliárd forint kiesést okozna a költségvetésnek. A fogyasztás azonban várhatóan emelkedik majd az áfa-csökkentés hatására, és így a fejenkénti éves halfogyasztás rövid időn belül 7,0-7,5 kilogrammra emelkedhet. Ez pedig mérsékli majd a költségvetésből hiányzó összeget - mondta.

Czerván György megerősítette: a kormány és a szaktárca továbbra is elkötelezett az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése mellett, a költségvetési lehetőségek figyelembe vételével további alapvető termékek áfája mérséklődhet.

Videó
Forrás: kormány.hu


Címkék: áfa, hal

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...