A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis

Április 15-ig jelenthető be a téli fagykár a 2017-es kárenyhítési évre

Hírek - 2017.03.24

A 2017. évi kárenyhítési évre vonatkozóan a törvényi előírásoknak megfelelően a fagykár bejelentése 2017. április 15-ig tehető meg.

Április 15-ig jelenthető be a téli fagykár a 2017-es kárenyhítési évre


Amennyiben a kárenyhítési feltételeket teljesítő termelő a 2017. évi hozamértékének legalább 50 százalékára releváns biztosítással rendelkezik, akkor a hozamérték csökkenésének 80 százalékát kaphatja meg kárenyhítésként.

Fontos határidőt kell észben tartaniuk a gazdáknak: a 2017. évi kárenyhítési évre vonatkozóan a törvényi előírásoknak megfelelően a téli fagykár bejelentése 2017. április 15-ig tehető meg. A határidőt követően a bejelentés nem pótolható. Mint a kárenyhítési rendszer többi kártípusánál, úgy a téli fagykár bejelentésénél is szükséges helyesen megadni a károsodás napját, azt a dátumot, amikor a mínusz 15 Celsius-fok, vagy annál alacsonyabb hideget mértek a területen, azaz azt az időpontot, amikorra a károsodás valószínűsíthetően visszavezethető.

A téli fagykárok bejelentése a Magyar Államkincstár (MÁK) Mezőgazdasági Kockázatkezelési Rendszer (MKR) felületén tehető meg. Az MKR elektronikus felület lehetőséget ad a 2017. évi Egységes Kérelem felület megnyílása előtti időszakban arra is, hogy az őszi vetésű kultúrákra vonatkozóan a gazdálkodó a parcelláin rajzolással, illetve adatmegadással jelentse be a téli fagykárt. Megtehető a kárbejelentés akkor is, ha még nem tagja a Kárenyhítési Rendszernek a károsult gazdálkodó, hiszen az önkéntes csatlakozását kérheti majd a 2017. évi Egységes Kérelem áprilisban megnyíló felületén.

Amennyiben a kárenyhítési feltételeket teljesítő termelő a 2017. évi hozamértékének legalább 50 százalékára releváns biztosítással rendelkezik, akkor a hozamérték csökkenésének 80 százalékát, annak hiányában 40 százalékát kaphatja meg kárenyhítésként. A 2017-ik évi növénybiztosítások május 31-ig folyamatosan köthetők, amelyek díjához az idén is 4 milliárd forintos keretösszegű támogatás áll rendelkezésre a Vidékfejlesztési Programból.

Forrás: NAK

Címkék: