A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Borászok ítélkeztek Stuttgartban

Hírek - 2016.10.19

A német borászok kétévenkénti kiállítása - INTERVITIS INTERFRUCTA HORTITECHNICA - idén már a gyümölcstermesztéssel és a különleges kertészeti kultúrák gépesítésével is bővül. A november 27-30. között Stuttgartban megrendezendő kiállítás más most közzétett díjazottjait felsorakoztatva jól kirajzolódik a rendezvény profilja.

Borászok ítélkeztek Stuttgartban


A 30 szakértőből álló nemzetközi zsűri az 50 pályázó közül kettőt tartott aranyéremre, ötöt pedig ezüstre méltónak, de három különdíjat is odaítélt.

Arany a Mosel vidékére és Olaszországba

A meredek lejtőkre tervezett szőlőkombájn - Carl Hoffmann Landmaschinen, Piesport an der Mosel – a szőlőtermesztés gépesítésének igazán innovatív eszköze. A CH 500 géppel végre gyakorlatias megoldás született a meredek lejtőkön termelt szőlő egymenetes betakarítására.

hofmann

 

Az olasz keresztáramú Crossflow-szűrő - TMCI Padovan – nagy teljesítményével érdemelte ki a rangos elismerést. Automatizálhatósága és magas szintű vezérlése lényegesen csökkenti az borászati üzem munkaerő-szükségletét, nem szólva arról, hogy a bor tisztításának, szűrésének energiaigénye is csökken.

terminator

 

Öt ezüstös innováció

Az ültetvények sorközét művelő tárcsás borona újszerű, hidraulikus állítási lehetősége - Herzau + Schmitt, Fulda – megkönnyíti és hatékonyabbé teszi a munkát. Mivel a tárcsákat hordozó tengelyek ásóboronákkal szerelt tengelyekre is cserélhetők, az eszköz gyümölcsösökben vagy akár spárgaültetvényekben is használható.

A mikrobiológia kiemelt célkitűzése a bor minőségének optimalizálása. A Trenolin®BouquetPlus enzim – Erbslöh, Geisenheim – a maradványcukrot tartalmazó boroknál a fajtára jellemző aromát meghatározó mértékben javítja.

A dugó szaga a borkedvelők körében vitatott téma. A dugók teljesen semleges illatának ellenőrzésére és az emberi ízlelőszervekkel nem érezhető kivitelének garantálására két cég is dolgozott ki vizsgálati eljárást – a német Amorim Cork és a portugál M. A. Silva Corticas. Mindkettő ezüstérmes!

A szőlőhegyek és borászatok építészetének szolgálatába álló BayWeinTEK - Bayerische Landesanstalt für Weinbau und Gartenbau, Veitshöchheim – is kiérdemelte a zsűri kitüntetett figyelmét. A szőlősgazdák építészeti elképzeléseikkel, igényeikkel bármikor fordulhatnak hozzájuk.

Különdíjak

A klímaváltozás hátrányos hatásait oenologikus síkon ellensúlyozni képes beszállítók eredményeit külön csokorba szedte a zsűri. Ha a borélesztő a cukrot alkohol helyett más termékekre bontja le, akkor a must magas cukorfoka ellenére alacsony lesz az alkoholtartalom. Klasszikus szelekciós módszerek alkalmazásával a német Erbslöh, Geisenheim és a bécsi Lallemand ezt kiküszöbölő élesztőtörzseket mutatott be. A Lallemand cég a tejsavas- és ecetsavas baktériumok eliminálására szolgáló termékéért, amivel erjedéskor az aromagondok elháríthatók, egy további különdíjban is részesült.

 


Címkék: