Hirdetés
Termelői együttműködés segítheti a gazdák érdekérvényesítését

Termelői együttműködés segítheti a gazdák érdekérvényesítését

Hírek - 2016.09.13

A gazdák érdekeit sértő, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok felszámolását sürgette az uniós agrárminiszterek pozsonyi találkozóján Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tárcavezetők megvitatták, milyen változások lennének szükségesek az uniós szabályozásban, hogy az élelmiszer-ellátási lánc üzleti kapcsolataiban erősödhessen a gazdák alkupozíciója, és átláthatóbb, tisztességesebb kereskedelmi és árképzési rendszer alakulhasson ki.
Fazekas Sándor kiemelte: a gazdálkodók helyzetét a termelői szerveződések és azok együttműködéseinek fejlesztése erősítheti. Tudatosítani kell a kis - és közepes vállalkozások képviselőiben, hogy a kereskedelmi láncoknál akkor erősödhet az alkupozíciójuk, ha termelési vagy értékesítési szövetkezések tagjaivá válnak. Szükség van a tisztességtelen forgalmazói magatartások elleni fellépésre, indokolt esetben keretszabályozás kidolgozására is. Előre kell lépni a technológiai és információs fejlesztések, a termékek jelölése, nyomonkövetése, az árstabilitást elősegítő eszközök alkalmazása terén - sorolta. Elengedhetetlennek nevezte a szerződési fegyelem erősítését, az erről szóló szabályozás szigorítását a termelők javára.
Rámutatott: az élelmiszerláncot úgy kell alakítani, hogy az a hagyományos módon megtermelt, helyi termékeket részesítse előnyben. Magyarország szembehelyezkedik azzal a törekvéssel, amely szerint az élelmezés jövője a mesterségesen, gyakorlatilag vegyipari körülmények között előállított termékek elterjedése. Az uniós támogatásoknak a gazdák érdekeit kell szolgálniuk. Magyarország ellenzi, hogy a gazdák támogatására szolgáló pénzügyi forrásokat a multinacionális cégek ipari jellegű kutatási és fejlesztési tevékenységeire csoportosítsák át - húzta alá.
Hangsúlyozta: Magyarország határozott álláspontja az, hogy a termelőknek és a kereskedőknek üzleti érdekükben egységesen kell fellépniük. Ugyanakkor figyelemmel kell lenni az áruforgalmi és a logisztikai ellenőrzési rendszerek összehangolására is. A témában januárban kiadott bizottsági jelentés szerint több mint 20 tagállam tervezi, vagy már be is vezette a szabályozást nemzeti szinten. Ez felveti az uniós szintű szabályozás létjogosultságát is. Az irányelv kidolgozása lehetőséget biztosíthat a nemzetközi együttműködésre, egységes és hatékonyabb jogalkalmazásra, valamint nagyobb nyilvánosságot biztosítana a tisztességtelen forgalmazói magatartás elleni fellépésnek. Aláhúzta, hogy a fenti célok megvalósításához a szabályozási lépések mellett az EU költségvetéséből megfelelő forrásokat is kell biztosítani.
A tárca közleménye szerint az EU mezőgazdasági minisztereinek tanácsülésén Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter megbeszélést folytatott Christian Schmidt német szövetségi agrárminiszterrel, akit a jövő héten hivatalos látogatáson fogad Magyarországon, a Békekenyér elnevezésű szarvasi rendezvényen. A rendezvényt a német agrártárca indította el - a kelet-közép-európai társminisztériumokkal együttműködésben - 2014-ben, 25 évvel a berlini fal és a vasfüggöny lebontása után, ezzel is elismerve Magyarország, és a térség többi országának szerepét a német újraegyesítés létrejöttében. A rendezvényen - amelyen a német miniszter mellett több uniós tárcavezető, és az Európai Bizottság magas rangú tisztviselői is jelen lesznek - konferencia keretében vitatják majd meg a Közös Agrárpolitika 2020 utáni jövőjének lehetséges irányait - olvasható a közleményben.
Forrás: MTI

Címkék:
Kiemelt hírek