TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 71.404,91 Ft (tonna)
Napraforgómag: 204.419,51 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.063,08 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 64.767,32 Ft (tonna)
Repcemag: 188.736,46 Ft (tonna)
Full-fat szója: 194.618,32 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 578 Ft
Benzin ára: 566 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 383,88000
USD: 327,18000
CHF: 411,60000
GBP: 437,86000
Hirdetés
Tudományos háttér biztosítja, hogy egészséges hazai hal kerül a karácsonyi asztalra

Tudományos háttér biztosítja, hogy egészséges hazai hal kerül a karácsonyi asztalra

Hírek - 2025.12.09

A karácsonyi időszak hagyományosan a halfogyasztás csúcspontja Magyarországon, az éves hazai halfogyasztás 35-40 százaléka az ünnepre koncentrálódik. A HUN-REN Állatorvostudományi Kutatóintézet tudományos munkájával évtizedek óta óvja a hazai halállomány egészségét, a termelőkkel együttműködve biztosítja, hogy biztonságos és jó minőségű hazai hal kerüljön a fogyasztókhoz.

 

A HUN-REN Állatorvostudományi Kutatóintézet (HUN-REN ÁTKI) meghatározó szerepet tölt be az édesvízi halak betegségeinek vizsgálatában, munkája alapvető fontosságú a hazai akvakultúra megbízhatóságának biztosításában. A termelőkkel régóta fennálló szakmai együttműködések révén a kutatók folyamatos diagnosztikai és járványügyi támogatást nyújtanak, hogy a magyar akvakultúrából származó hal egész évben – így a karácsonyi időszakban is – friss, egészséges és megbízható minőségben jusson el a fogyasztókhoz.

A kutatóintézet munkatársai széles körben vizsgálják a halállományokat érintő vírusos, bakteriális és parazitás megbetegedéseket. Feltárják a különböző kórokozók terjedési módját, hatásmechanizmusát és környezeti összefüggéseit, hogy pontos képet kapjanak az akvakultúrában felmerülő egészségügyi kockázatokról. Munkájukhoz modern laboratóriumi diagnosztikai módszereket alkalmaznak, amelyek lehetővé teszik a betegségek korai felismerését. Ez különösen fontos, mert az időben azonosított fertőzések jó eséllyel megfékezhetők.

A kutatók járványtani elemzésekkel is segítik a haltenyésztőket; bemutatják, hogyan jelennek meg és terjednek a betegségek a különböző tenyésztési környezetekben. A folyamatos mintavételek és vizsgálatok lehetővé teszik a kritikus pontok azonosítását, majd olyan megelőzési és védekezési módszerek kidolgozását, amelyekkel a halgazdaságok biztonságosan fenntarthatják az állományaikat.

A rendszeres diagnosztikai háttér és a kutatási eredmények is hozzájárulnak ahhoz, hogy a hazai hal választásával biztonságos és egészséges termék jusson el a fogyasztókhoz.




Forrás: HUN-REN

Címkék: hal, halfogyasztás, karácsony
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A nyerstej termelői ára nőtt, kiviteli ára jelentősen esett egy ...

A nyerstej országos termelői átlagára az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon 198,66 forint/ kilogramm volt 2025 ...