TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
A világban nem az embereket táplálják élelemmel, hanem a háborúkat fegyverrel

A világban nem az embereket táplálják élelemmel, hanem a háborúkat fegyverrel

Hírek - 2016.06.13

Korunk ellentmondásának nevezte Ferenc pápa hétfőn, hogy az éhezőknek szánt segélyek nehezebben jutnak célba, mint az egész világon "szabadon mozgó" fegyverek.

A katolikus egyházfő az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) római székházában, a szervezet végrehajtó bizottságának éves nyitóülésén szólalt fel. Úgy fogalmazott, hogy az éhezőknek szánt segélyeket és fejlesztési terveket "fondorlatos politikai döntések, félrevezető ideológiai nézetek és legyőzhetetlen vámkorlátok" akadályozzák, miközben a fegyverek "arcátlan és majdnem abszolút szabadsággal" mozognak a világ számos részén.
"Így a háborúkat táplálják, nem az embereket" - mondta a katolikus egyházfő.
Ferenc pápa kijelentette, az emberiség jövője azon múlik, hogy "mennyire képes magára vállalni testvérei éhezését és szomjúzását (...), ez a mutatója emberségünknek".
Hozzátette, úgy tűnik, hogy "hiperkommunikatív" világunkban a földrajzi távolságok lerövidülnek és majdnem azonnal értesülünk arról, ami éppen a bolygónk másik felén történik. A tájékoztatási eszközök keltette közelség azonban nem erősíti a lelki közelséget, éppen ellenkezőleg, "természetessé teszi" mások nyomorát. "Lassanként érzelemmentessé válunk mások tragédiájával szemben és mintegy természetesnek fogjuk fel. Olyan sokat látunk belőle, hogy látjuk a szenvedést, de nem érintjük meg, halljuk a sírást, de nem vigasztaljuk, látjuk az éhezést, szomjúzást, de nem nyújtunk táplálékot" - mondta.
"A nyomornak arca van" - hangsúlyozta a pápa az éhező gyermekekre, a munkanélküliekre, a migrációra kényszerített, és az otthonukat elveszítő emberekre emlékeztetve.
Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és az 1961-ban létrehozott Világélelmezési Program a világ legnagyobb humanitárius, élelmiszersegélyt nyújtó szervezete. A WFP munkáját a 36 tagállamból álló végrehajtó bizottság irányítja, amelynek Magyarország 2015-től a tagja.




Forrás: MTI

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Több mint 40 százalékkal kevesebb traktort vásároltak 2023-ban

Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 288,4 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket ...