
FAO az UNFSS+4-en: Itt az ideje felgyorsítani az agrár-élelmiszeripari rendszerek átalakítását
Hírek - 2025.08.01
Az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója, Qu Dongyu merész cselekvésre, a beruházások fokozására és az erősebb partnerségekre szólított fel a globális agrár-élelmiszeripari rendszerek átalakulásának felgyorsítása érdekében az UNFSS+4 Értékelő Pillanatán.
Az ENSZ Élelmiszerrendszerek Csúcstalálkozójának második Értékelő Találkozójára (UNFSS+4) 2025. július 27-29. között került sor az etiópiai Addisz-Abebában.
„Az átalakulás nem távoli cél. Már folyamatban van”
Az Addisz-Abebában összegyűlt világvezetők, miniszterek és küldöttek előtt elmondott beszédében Qu hangsúlyozta, hogy az agrár-élelmiszeripari rendszerek központi szerepet játszanak az egymással összefüggő globális kihívások – az élelmiszer-bizonytalanságtól és az éghajlati problémáktól kezdve a környezetkárosodáson és az egyenlőtlenségeken át – kezelésében.
„Az átalakulás nem távoli cél. Már folyamatban van” – mondta. „De a közös fellépésünk üteme, mértéke és összehangoltsága fogja meghatározni, hogy sikerrel járunk-e. A kihívás most nem csak a cselekvés, hanem a gyorsítás.”
A 2021-ben, az ENSZ főtitkára által a Fenntartható Fejlődési Célok (SDG-k) évtizedének részeként összehívott első ENSZ Élelmiszerrendszer-csúcstalálkozó óta elért eredményekre visszatekintve a főigazgató megjegyezte, hogy számos ország a kötelezettségvállalástól a végrehajtásig jutott szakpolitikai reformok, beruházási átcsoportosítások és integrált tervezés révén. Az egyik vezető példaként Etiópiát említette, ahol az FAO által támogatott erőfeszítések egyes területeken akár 40 százalékkal is csökkentették a betakarítás utáni gabonaveszteséget, közvetlenül javítva az élelmezésbiztonságot és a vidéki megélhetést.
Az átalakulás prioritási területei
Beszédében a főigazgató három fő területet vázolt fel, amelyeken az átalakulást elő kell mozdítani. Először is, hangsúlyozta a fiatalok felhatalmazásának fontosságát, mint az agrár-élelmiszeripari rendszerek átalakításának hajtóerejét. A FAO első, a fiatalok az agrár-élelmiszeripari rendszerekben betöltött szerepéről szóló globális értékelésére hivatkozva sürgős fellépésre szólított fel a fiatalok, különösen a fiatal nők oktatási, foglalkoztatási és vezetői lehetőségei hiányosságainak megszüntetése érdekében. Megjegyezte, hogy ennek a potenciálnak a kiaknázása akár 1,5 billió dollárral is növelheti a globális GDP-t, amelynek közel felét az agrár-élelmiszeripari rendszerek teszik ki.
Másodszor, hangsúlyozta, hogy az innováció és a technológia kiterjesztése elengedhetetlen a rendszerszintű akadályok leküzdéséhez. Kiemelte a Világélelmezési Fórum szerepét, annak három pillérével – Kéz a kézben beruházás, Tudomány és innováció, valamint Ifjúság és Nők Felemelkedése –, mint a megoldások felgyorsításának kulcsfontosságú platformját. Az olyan eszközök, mint az FAO által vezetett Agrifood Systems Technologies and Innovations Outlook (ATIO), segítik az országokat az innovációk azonosításában és alkalmazásában, beleértve a digitális mezőgazdaságot, a mesterséges intelligenciát és a precíziós gazdálkodást. A főigazgató megjegyezte a FAO Kéz a kézben kezdeményezésének növekvő lendületét is, amely térinformatikai célzást és adatokat alkalmaz a beruházások oda irányítására, ahol a legnagyobb szükség van rájuk. A kezdeményezés már 1,5 milliárd dollárról (2022) 4,5 milliárd dollárra (2024) nőtt, tükrözve a növekvő országos keresletet és a donorok támogatását.
Harmadszor, Qu hangsúlyozta az átalakulásnak az élelemhez való jogra – az átláthatóság, a részvétel, az elszámoltathatóság és a befogadás alapjára – való alapozásának fontosságát. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta az FAO szerepét a G20 brazil elnöksége alatt elindított, a szegénység és az éhség elleni globális szövetség támogatási mechanizmusának működtetésében, amely platformként szolgál a nemzeti prioritásokkal összhangban lévő összehangolt finanszírozáshoz és technikai támogatáshoz.
Az ENSZ mezőgazdasági és élelmiszeripari rendszerekkel foglalkozó vezető szakosított ügynökségeként az FAO több mint 120 országot támogat integrált megoldások révén, szakpolitikai iránymutatást, tudományos szakértelmet, eszközöket és célzott beruházásokat biztosítva. Az olyan kiemelt kezdeményezések, mint a Hand-in-Hand, az Egy ország, egy prioritási termék (OCOP) és a Digitális falvak, összekapcsolják a kisgazdákat a piacokkal, és javítják a termelékenységet, a fenntarthatóságot és a jövedelmeket.
„Bátran reflektáljunk és cselekedjünk”
„A rendszerátalakítást tesszük az új normává – kéz a kézben a kormányokkal, a befektetőkkel, az akadémiai szférával, a civil társadalommal és a magánszektorral” – mondta Qu. „Használjuk ezt az értékelést arra, hogy bátran reflektáljunk és cselekedjünk, valamint megerősítsük partnerségeinket, hogy a víziót tettekre váltsuk.”
Az Etiópia és Olaszország kormánya által közösen szervezett ENSZ Élelmiszerrendszer Csúcstalálkozó +4 Értékelő Pillanat globális platformot biztosít a 2021-es csúcstalálkozó óta elért eredmények értékelésére, és a 2030-as Agenda támogatása érdekében az agrár-élelmiszeripari rendszerek átalakítására irányuló közös erőfeszítések megújítására.
Forrás: fao.org
Címkék: élelmiszer
Újabb halasztás az EUDR alkalmazásában

Nyúlhús – az európai minőség, amit a család együtt élvezhet

Termésbiztonságot adó megoldások a KWS-től

Vízmegtartó, talajkímélő művelésre fejlesztett új ...

A kalcium szerepe a talaj-növény rendszerben

Csaknem 9 ezer hektár földrészletet kínál megvételre az állam a ...

A mezőgépek veteránjai – H.S.C.S. magajáró lokomobil

Csökkentené a műtrágya mennyiségét? – Indítsa őszi gabonái ...

Laborvizsgálat-pontos műtrágyaszóró beállítás 5 másodperc ...

Kedvezőbb feltételekkel juthatnak lakáshitelhez az ...