A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis műtrágya

Összeírók folytatják az "Agrárium 2016" mezőgazdasági adatgyűjtést

Hírek - 2016.06.02

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) "Agrárium 2016" elnevezésű mezőgazdasági összeírása keretében június 1-jétől július 15-ig összeírók keresnek fel mintegy 590 ezer címet az ország 1442 településén.

Összeírók folytatják az "Agrárium 2016" mezőgazdasági adatgyűjtést


A KSH szerdán az MTI-vel közölte, hogy május 29-ig tartott az összeírás elektronikus önkitöltési időszaka, ez alatt több mint 8000 gazda választotta az adatszolgáltatás ezen fajtáját, őket már nem keresi fel összeíró a következő másfél hónapban. Az "Agrárium 2016" a mezőgazdaság szerkezetében bekövetkezett változások nyomon követését szolgáló összeírás, amely adatokat biztosít majd a gazdák, a gazdaságirányítás és az EU számára - jelezte a KSH.
A közlemény emlékeztet arra, hogy az összeírás az Európai Parlament és a Tanács rendeleteinek megfelelően történik. Az adatfelvétel kiterjed a használt földterületre, az állatállományra és a munkaerőre. A felmérés fontos eleme az úgynevezett gazdaságküszöb, amely alatti méretű földterület, illetve állatállomány nem minősül gazdaságnak, így ezekről a háztartásokról csak néhány alapinformációt szükséges rögzíteni.
A közlemény kitér arra, hogy az összeírók ezúttal már elektronikus eszközökkel járják a körzeteket. Szintén újdonság, hogy a kiemelt jelentőségű mezőgazdasági termelést végző egyéni gazdaságok kizárólag elektronikusan szolgáltathatnak adatot, akik ezt elmulasztották az önkitöltés időszakában, a KSH elektronikus adatgyűjtési rendszerén keresztül tehetik meg.

Forrás: MTI

Címkék: