
A FAO élelmiszerár-indexe decemberben süllyedt
Hírek - 2025.01.09
Az élelmiszer-termékek világpiaci árának referenciaértéke csökkent decemberben az előző hónaphoz képest, ami a cukor nemzetközi jegyzéseinek csökkenése miatt következett be. A FAO élelmiszerár-indexe, amely a globálisan forgalmazott élelmiszertermékek nemzetközi árának havi változásait követi nyomon, decemberben átlagosan 127,0 pontot ért el, ami 0,5 százalékos csökkenés novemberhez képest, és 6,7 százalékos emelkedés 2023 decemberéhez képest – jelentette január 3-án, pénteken az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).
Annak ellenére, hogy 2024 nagy részében – elsősorban a tejtermékek, a húsok és a növényi olajárak miatt – folyamatosan emelkedett a havi emelkedés, a FAO élelmiszerár-indexe 2024-ben összességében a 2023-as szint alatt maradt.
2024 egészét tekintve az index 122,0 pontot ért el, ami 2,1 százalékkal alacsonyabb a 2023-as átlagnál.
A kukorica világpiaci ára kismértékben emelkedett
A FAO gabonaárindexe decemberben viszonylag változatlan maradt novemberhez képest, és 9,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől, mivel a kukorica jegyzéseinek marginális emelkedése ellensúlyozta a búza jegyzéseinek esését.
A búza exportárai decemberben összességében stabilak maradtak. Az Argentínában és Ausztráliában a visszafogott nemzetközi kereslet és a magasabb szezonális betakarítás miatti lefelé irányuló nyomás ellensúlyozta az Orosz Föderációban tapasztalható rossz téli termésviszonyok miatti felfelé irányuló nyomást.
A kukorica világpiaci ára kismértékben emelkedett, amit az exportértékesítés felfutása és az Amerikai Egyesült Államok szűkösebb ellátása, valamint az ukrán származású termékek iránti erős kereslet támogattak. A többi durva szem közül az árpa világpiaci ára emelkedett, a ciroké csökkent.
2024 egészét tekintve a FAO Gabonaárindex átlagosan 113,5 pontot ért el, ami 13,3 százalékos csökkenés a 2023-as szinthez képest, ami a 2022-es rekordszinthez képest a második éves csökkenést jelenti. A FAO összrizs árindexe 0,8 százalékkal emelkedett a 2023-as átlagos szinthez képest, ami nominálisan 16 éves csúcsot jelent.
Szója-, repce- és napraforgóolaj: csökkenő árak
A FAO növényi olajárindexe decemberben 0,5 százalékkal csökkent novemberhez képest, bár még mindig 33,5 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi szintnél. Az index marginális csökkenése elsősorban a szója-, repce- és napraforgóolaj árának csökkenését tükrözte, amely bőven ellensúlyozta a pálmaolaj enyhén emelkedő árát. Decemberben a nemzetközi pálmaolaj jegyzések átlagosan 2,0 százalékkal nőttek az előző hónaphoz képest, nagyrészt a Délkelet-Ázsia vezető termelő országaiban elhúzódó szűkös készletek miatt. Ezzel szemben a szójaolaj világpiaci ára mérsékelten esett, amit a bőséges globális kínálat és az Amerikai Egyesült Államok valamelyest gyengébb kereslete támasztott alá. Eközben a repce- és a napraforgóolaj világpiaci ára is csökkent a kereslet visszaesése miatt. 2024 egészét tekintve a FAO növényi olajárindexe 138,2 ponton állt, ami 11,9 ponttal, 9,4 százalékkal magasabb, mint 2023-ban, a globális kínálat szűkülése közepette.
Erős globális kereslet a szarvasmarhahús iránt
A FAO húsárindex a többi részindexszel ellentétben decemberben 0,4 százalékkal emelkedett novemberhez képest, ami véget vetett a három hónapos csökkenő trendnek, és 7,1 százalékkal haladta meg a 2023. decemberi értéket.
A növekedést elsősorban a szarvasmarhahús árainak emelkedése okozta, ami az erős globális keresletnek, valamint a főbb exportáló országok feldolgozóüzemeinek rutin év végi karbantartási leállásai miatti termelési korlátoknak köszönhető. Hasonlóképpen emelkedtek a juhhús nemzetközi árai. Ennek a hátterében az állt, hogy Ausztráliában csökkent a vágási lehetőség a közelmúltban lehullott csapadék miatt javult legelők körülményei miatt, ami az állatállomány nagyobb visszatartását és a tartós globális keresletet eredményezte. Ezzel szemben a sertéshús ára csökkent, amit a téli ünnepek előtt a vártnál gyengébb európai uniós fogyasztói kereslet indokolt. Eközben a baromfihús ára enyhén csökkent a Brazíliából érkező bőséges export miatt. 2024-ben összességében a FAO húsárindexe 2,7 százalékkal haladta meg a 2023-as átlagot.
Tejár- és cukorár-index
A FAO tejár-indexe hét egymást követő hónapos emelkedés után csökkent, novemberhez képest 0,7 százalékkal, bár még mindig 17,0 százalékkal a 2023. decemberi érték felett. 2024 egészét tekintve a FAO tejár-indexe átlagosan 4,7 százalékkal volt magasabb, mint 2023-ban, elsősorban a megugró vajáraknak köszönhetően.
A FAO cukorárindexe vezette a havi csökkenést, novemberhez képest 5,1 százalékkal süllyedt, miközben a főbb termelő országok cukornádtermésének kilátásai 10,6 százalékkal maradtak el a 2023. decemberi szinttől. 2024 egészét tekintve a FAO cukorárindexe átlagosan 13,2 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2023-ban.
Forrás: fao.org
Címkék: élelmiszerár-index
A szőke szépség (2. rész) – Haflingi ló felvezetésben, ...

Junkkari direktvetőgépek – Bővítés a precizitás, pontosság és a ...

Megjelent Magyarországon a kiskérődzők pestise

Hatályba lépett az agrárgazdaságok generációs átadását ...

Továbbra is magas a napraforgó ára

Búza helyett szója, marha helyett baromfi – Ilyen lesz 2035-ig az ...

Terméshozam és ellenállóképesség – Jönnek a szezon legjobb ...

Mi történik télen a repcetáblákon?

Weidemann T6025 teleszkópos rakodó – Ember, gép és szerszám ...

Változás az AXIÁL Kft. vezetőségében: Holán Balázs csatlakozik ...