
Kistermelői portékák az Agroturizmus Étele 2025 versenyben
Hírek - 2024.12.20
Új kategóriával bővül a „Magyarország Étele” verseny. Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (Séfklub), a Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete (Kislépték Egyesület) közös szervezésében – partnerségben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával – elindul az „Agroturizmus Étele 2025” pályázat. A cím elnyerésére a kistermelői, termelői termékekből készített ételekkel, és a helyi gasztronómia remekeivel lehet pályázni.
A magyar gasztronómia jelentős hagyományokkal rendelkezik, az alapanyagok és receptúrák évtizedek óta formálják a magyar konyhát. Ebben a szellemben indul el 2025-ben a „Magyarország Étele” verseny – adta hírül sajtóközleményben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.
Az évad újdonságaként – az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (Séfklub), a Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete (Kislépték Egyesület) közös szervezésében, partnerségben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával – új kategóriával bővül a verseny. Az “Agroturizmus Étele 2025” verseny lehetőséget ad a kistermelőknek és a helyi termelőknek, hogy termékeiket szélesebb közönség előtt is megismertessék.
A verseny célja a tájjellegnek megfelelő, főként kistermelői termékekből készített ételek népszerűsítése
Az Agroturizmus Étele 2025. verseny célja a tájjellegnek megfelelő, főként kistermelői termékekből készített ételek népszerűsítése a fogyasztók és a gasztronómia szereplőinek körében. Ezzel is kiemelt figyelmet fordítanak a vidéki-, és agroturizmus, illetve a rövid élelmiszer-ellátási láncok fejlesztésére. A szervezők a világ minden tájáról (kiemelten az elcsatolt területekről és a diaszpórából) várják az egyéni jelentkezők (családtagok, ÖCSG) és REL (rövid élelmiszer-ellátási lánc) csapatok nevezését.
A verseny a helyi termelők, az agroturizmusban érdekelt szolgáltatók és vendéglátós szakemberek számára egyedülálló platformot kínál a hagyományos magyar ételek és az autentikus, kézműves alapanyagok népszerűsítésére. A rendezvény során a résztvevők a legjobb helyi alapanyagok felhasználásával készíthetnek ételt, melyek nemcsak finomak, de a fenntarthatóságot, az egészséges táplálkozást és a közösségi felelősségvállalást is szem előtt tartják.
Alapanyag: minimum 70 százalékban saját termelésű termékből vagy közvetlenül beszerzett kistermelői vagy őstermelői termékből
A pályázat feltétele, hogy az étel fő mennyiségi, vagy jellegét adó alapanyaga minimum 70 százalékban saját termelésű termékből vagy közvetlenül beszerzett kistermelői vagy őstermelői termékből származzon. Fontos szempont, hogy a receptben hangsúlyos legyen a hazai alapanyagok megjelenése és tükrözze a táji jelleg sajátosságait. A hagyományok mellett azonban az innovációnak is meg kell jelennie a receptúrában.
A versenyre 3 fogással és egy itallal lehet nevezni (előétel vagy leves, főétel, desszert, illetve a menühöz illő ital). A nevezés és az ételkészítés során ki kell emelni a szezonalitást és a táji/terroir jelleget, amit a pályázatban is be kell mutatni. A versenyre 2025. január 15-ig lehet jelentkezni a nevezési lap elektronikus elküldésével.
A nevezési lap a www.magyarorszagetele.hu weboldalon elérhető. A receptúra kidolgozásának és leadásának határideje: 2025. január 30.
A döntő helye és ideje: Szolnok, 2025. április 26-27. (A szervezők a változtatás jogát fenntartják)
„Közösségi értékfőzés" népfőiskolai képzés az első helyezetteknek
A Vasvár Népfőiskola az egyéni-, és a csapatverseny első helyezettjei részére felajánl egy „közösségi értékfőzés" népfőiskolai képzést, melynek piaci értéke meghaladja a 300.000 Ft-ot. Az értékfőzés a jól felszerelt védjegyes Ízes Vidék Gasztroműhelyben valósul majd meg, szükség esetén az alapanyagok biztosításával. A főzésről e mellett kisfilm is készül majd. A Pannon Helyi Termék Nonprofit Kft. felajánlása a „Helyben vagyunk" védjegyprogramja keretében PR marketing szolgáltatást biztosít az egyéni-, és a csapatverseny első három helyezettje részére.
A verseny szakmai támogatói
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)
Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)
Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. (HOI)
Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ)
Modern & Stílusos Vidék Üzleti Közösség
Debreceni Egyetem
Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK)
Címkék:

Ragadós száj- és körömfájás jelent meg Németországban

Terméshozam és ellenállóképesség – Jönnek a szezon legjobb ...

Változások a traktorok energiaellátásában (3. rész) – Az olasz ...

Megjelent Magyarországon a kiskérődzők pestise

Rekordszámú új traktorregisztráció volt a Fendt-nél 2024-ben

Mi történik télen a repcetáblákon?

Hatályba lépett az agrárgazdaságok generációs átadását ...

Weidemann T6025 teleszkópos rakodó – Ember, gép és szerszám ...

Magas olajsavas koncentráció jelentősége napraforgóban

Pöttinger Plano VT 6060 – A teljes keresztmetszetű ...