TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 92.132,85 Ft (tonna)
Napraforgómag: 216.757,95 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 75.599,50 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 76.493,55 Ft (tonna)
Repcemag: 216.353,42 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.562,27 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 588 Ft
Benzin ára: 585 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 405,05000
USD: 363,66000
CHF: 432,05000
GBP: 479,85000
Hirdetés
Karácsonyra hangolva – kókuszos szaloncukrok a Szupermenta rendhagyó tesztjén

Karácsonyra hangolva – kókuszos szaloncukrok a Szupermenta rendhagyó tesztjén

Hírek - 2024.12.12

A 10. születésnapját ünneplő Szupermenta szezonális terméktesztjének főszereplői a kókuszos szaloncukrok voltak. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei összesen 19 termék laboratóriumi vizsgálatát végezték el. A szaloncukrok jól szerepeltek a teszten: a vizsgált élelmiszerbiztonsági és minőségi paraméterek megfeleltek. A kókuszos édességek rangsora ezúttal egy rendhagyó, kerekasztal-beszélgetéssel egybekötött jubileumi rendezvényen dőlt el.

15 mártott és 4 töltött

A Szupermenta gyorstesztjében összesen 19 kókuszos szaloncukor szerepelt, melyek közül 15 cukorral, 4 pedig édesítőszerrel készült – adta hírül közleményében december 9-én a hivatal. – A dobozos és zacskós kiszerelésűek mellett lédig szaloncukrok vizsgálatára is sor került. Fajtájukat tekintve 15 mártott és 4 töltött szaloncukor vett részt a tesztben. A termékek – megnevezésük alapján – különböző bevonattal rendelkeztek: hatnál tejcsokoládé, kilencnél étcsokoládé, négynél pedig kakaós (ét)bevonó massza takarta a kókuszos tölteléket.

Ellenőrizték többek között a termékek cukor-, édesítőszer-, valamint transzzsír- és allergéntartalmát

A Nébih laboratóriumaiban végzett élelmiszerbiztonsági és -minőségi vizsgálatok részeként ellenőrizték többek között a termékek cukor-, édesítőszer-, valamint transzzsír- és allergéntartalmát, továbbá a szemszám és a bevonatarány vizsgálatát is elvégezték. Hatósági jelölés- és dokumentum-ellenőrzés ezúttal nem történt, de a vizsgált élelmiszerbiztonsági és minőségi szempontok alapján a szakemberek minden eredményt rendben találtak.

„Ünnepi tradíció szakmai szemmel: szaloncukor az asztalon”

A Szupermenta tesztprogram idén novemberben ünnepelte 10. születésnapját. A szaloncukrok kedveltségi vizsgálatán ezúttal nem csak a termékek vakkóstolására került sor: a programot és az egy évtized alatt elért eredményeket dr. Felkai Beáta Olga élelmiszerláncért felelős helyettes államtitkár mutatta be, valamint a résztvevők megismerhették az évfordulóra összeállított jubileumi kiadványt is.

A rendhagyó eseményt Ünnepi tradíció szakmai szemmel: szaloncukor az asztalon címmel kerekasztal-beszélgetés is színesítette, ahol Intődy Gábor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének főtitkára, Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület elnöke, valamint dr. Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal igazgatója osztotta meg gondolatait a karácsonyi időszak egyik legnépszerűbb édességéről. A beszélgetésből kiderült többek között, hogy milyen szaloncukrokkal találkozhatunk a cukrászdákban, emellett szó esett a jó csomagolásról, annak fontosságáról, valamint a szaloncukrok szabályozásáról is.

Első lett a Spar Kókuszos szaloncukor, étcsokoládéval 22% mártott, lédig

Az esemény a kókuszos szaloncukrok kedveltségi vizsgálatának eredményhirdetésével zárult. A szakértő és laikus kóstolók pontozása alapján kialakult rangsorban a dobogó legfelső fokát a Spar Kókuszos szaloncukor, étcsokoládéval 22% mártott, lédig érdemelte ki, a második helyezést a Favorina Kókuszos szaloncukor tejcsokoládéba mártva, 350 g érte el, a harmadik helyen pedig a Lissé Szaloncukor kókuszos tejcsokoládéval mártott, 300 g végzett.



Címkék: szaloncukor, szupermenta, nébih
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Nyolcadik védekezési szezonját kezdte meg az országos ...

Beüzemelte április 15-én a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az Országos Jégkármérséklő Rendszert (JÉGER), ...