TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 81.166,83 Ft (tonna)
Napraforgómag: 222.800,79 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.053,99 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 75.538,85 Ft (tonna)
Repcemag: 203.408,01 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.881,91 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 628 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 413,30
USD: 401,26
CHF: 439,30
GBP: 493,67
Hirdetés
Elvétve akadt élelmiszerbiztonsági gond a nyári táboroknál

Elvétve akadt élelmiszerbiztonsági gond a nyári táboroknál

Hírek - 2024.07.30

A nyári szezonális ellenőrzés célterületei közül a nyári táborok sem maradtak ki. Az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek országosan 155, csaknem 6300 főt ellátó tábor étkeztetési tevékenységét ellenőrizték. A feltárt hibák jellemzően higiéniai hiányosságokból adódtak. Az akció során mindössze 6 esetben indult eljárás, összesen mintegy egymillió forint értékben szabott ki bírságot a hatóság.

A kéthetes ellenőrzési időszakban a táborok saját konyháit, valamint az oda beszállító éttermeket és főzőkonyhákat vizsgálták a szakemberek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleménye szerint az ellenőrzött 155 helyszínen összesen 6288 fő ellátásáról gondoskodtak.

A meleg ebédeket dobozokban szállították ki

A napközis táborok esetében a szervezők jellemzően háromszori étkezést biztosítottak a résztvevők számára, az „ottalvós” táborokban ezt vacsorával is kiegészítve. Tízóraira és uzsonnára rendszerint frissen beszerzett, hűtést nem igénylő pékárut, gyümölcslevet és gyümölcsöket kínáltak a táborozóknak. Jellemző volt továbbá, hogy azokban a táborokban, ahol a fertőtlenítő hatású mosogatás nem volt megoldott, a meleg ebédet egyszer használatos dobozokban szállították ki az élelmiszer-vállalkozók.

Hiányzó érvényes egészségügyi könyvek

Általánosságban elmondható, hogy az ellenőrzött táborok üzemeltetése megfelelt a vonatkozó előírásoknak, jogszabályi feltételeknek. A nagyszámú ellenőrzéshez képest a hibák mennyisége kismértékű, azok javításáról a táborüzemeltetők minden esetben azonnal intézkedtek. Az előző évekhez hasonlóan legtöbbször a dolgozók érvényes egészségügyi könyvének hiánya (5,8%), valamint a nem megfelelő személyi higiénia jelentett problémát. A fertőtlenítő hatású mosogatás az ellenőrzések 6,5%-ában nem volt megoldott. Ugyanakkor pozitívum, hogy az ételek és élelmiszerek nyomon követése biztosított volt, a HACCP-ben előírt dokumentumokat többnyire naprakészen vezették.

Meghibásodott fagyasztókamra

Kirívó példaként egy Heves vármegyei tábor esete említhető, ahol a fagyasztókamra meghibásodott, ezért a benne tárolt húsok kiolvadtak. Ugyanitt az ellenőrök lejárt fogyaszthatósági és minőség-megőrzési idejű, valamint nem nyomon követhető termékeket is találtak, melyek forgalomból való kivonása megtörtént, továbbá sor került összesen 109,2 kg alapanyag megsemmisítésére is.

A nyári táborok ellenőrzése során 6 esetben indult eljárás, melyek kapcsán ‒ elsősorban higiénés problémák miatt ‒ 1.045.000 Ft bírságot szabott ki a hatóság. Az augusztus 15-ig tartó ellenőrzés-sorozat további részében fesztiválok, Balaton-környéki vendéglátóhelyek, street foodok és strandbüfék vizsgálatára is sor kerül. Emellett a nyári akció során grillsajtokat, szezonális gyümölcsöket, zöldségeket, növényvédőszereket és macskák számára engedélyezett készítményeket, valamint az élőállatok nyári hőségben történő szállítását is ellenőrzik a hatóság emberei.

Címkék: élelmiszer, élelmiszerbiztonság, nébih
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A legfontosabb gyakorlati tippek a nyertes Öntözésfejlesztési ...

Megjelent a végleges felhívás az Öntözésfejlesztési és vízfelhasználás hatékonyságát javító mezőgazdasági ...