Elvétve akadt élelmiszerbiztonsági gond a nyári táboroknál
Hírek - 2024.07.30
A nyári szezonális ellenőrzés célterületei közül a nyári táborok sem maradtak ki. Az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek országosan 155, csaknem 6300 főt ellátó tábor étkeztetési tevékenységét ellenőrizték. A feltárt hibák jellemzően higiéniai hiányosságokból adódtak. Az akció során mindössze 6 esetben indult eljárás, összesen mintegy egymillió forint értékben szabott ki bírságot a hatóság.
A kéthetes ellenőrzési időszakban a táborok saját konyháit, valamint az oda beszállító éttermeket és főzőkonyhákat vizsgálták a szakemberek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleménye szerint az ellenőrzött 155 helyszínen összesen 6288 fő ellátásáról gondoskodtak.
A meleg ebédeket dobozokban szállították ki
A napközis táborok esetében a szervezők jellemzően háromszori étkezést biztosítottak a résztvevők számára, az „ottalvós” táborokban ezt vacsorával is kiegészítve. Tízóraira és uzsonnára rendszerint frissen beszerzett, hűtést nem igénylő pékárut, gyümölcslevet és gyümölcsöket kínáltak a táborozóknak. Jellemző volt továbbá, hogy azokban a táborokban, ahol a fertőtlenítő hatású mosogatás nem volt megoldott, a meleg ebédet egyszer használatos dobozokban szállították ki az élelmiszer-vállalkozók.
Hiányzó érvényes egészségügyi könyvek
Általánosságban elmondható, hogy az ellenőrzött táborok üzemeltetése megfelelt a vonatkozó előírásoknak, jogszabályi feltételeknek. A nagyszámú ellenőrzéshez képest a hibák mennyisége kismértékű, azok javításáról a táborüzemeltetők minden esetben azonnal intézkedtek. Az előző évekhez hasonlóan legtöbbször a dolgozók érvényes egészségügyi könyvének hiánya (5,8%), valamint a nem megfelelő személyi higiénia jelentett problémát. A fertőtlenítő hatású mosogatás az ellenőrzések 6,5%-ában nem volt megoldott. Ugyanakkor pozitívum, hogy az ételek és élelmiszerek nyomon követése biztosított volt, a HACCP-ben előírt dokumentumokat többnyire naprakészen vezették.
Meghibásodott fagyasztókamra
Kirívó példaként egy Heves vármegyei tábor esete említhető, ahol a fagyasztókamra meghibásodott, ezért a benne tárolt húsok kiolvadtak. Ugyanitt az ellenőrök lejárt fogyaszthatósági és minőség-megőrzési idejű, valamint nem nyomon követhető termékeket is találtak, melyek forgalomból való kivonása megtörtént, továbbá sor került összesen
A nyári táborok ellenőrzése során 6 esetben indult eljárás, melyek kapcsán ‒ elsősorban higiénés problémák miatt ‒
Íme, egy új, stressztűrő kukorica, kiugró termőképességgel
A legfontosabb gyakorlati tippek a nyertes Öntözésfejlesztési ...
JÖN A 43. AGROmashEXPO
Változó növényvédelem a változó körülmények között – ...
A vetéstechnológia és a vízellátás hatása a csemegekukorica ...
A FAO új iránymutatást tesz közzé a szarvasmarhák influenza ...
Olajfák a szőlőhegyen? – Zöldség- és gyümölcstermesztő ...
Visszatér régi jó „barátunk” – Véleménycikk az elektronikus ...
Hogyan lehet felszabadítani a digitalizációban rejlő ...
A 2025. évi AGROmashEXPO Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési ...