TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.435,53 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.567,17 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 68.437,43 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.382,91 Ft (tonna)
Repcemag: 173.966,47 Ft (tonna)
Full-fat szója: 220.650,66 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 618 Ft
Benzin ára: 610 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 390,17
USD: 358,68
CHF: 402,97
GBP: 463,56
Hirdetés
Tippek lejtős kert nyírásához

Tippek lejtős kert nyírásához

Hírek - 2024.06.20

A kert lejtős is lehet: kisebb kerteknél a lejtő gyakran dekorációs elem, míg a nagyobb kertekben és parkokban szinte mindig találunk lejtős részeket. Közös bennük az, hogy a fűnyírást megnehezítik, kihívás elé állítják a fűnyírót és annak használóját is. Ahhoz, hogy a lejtős területek nyírása biztonságos és könnyű feladat legyen, fontos a megfelelő fűnyíró kiválasztása.

Első lépés: a lejtő meredekségének kiszámítása

Ahhoz, hogy megfelelően felkészülhessünk a munkára, először mérjük fel a terep meredekségét és egyéb jellemzőit, így a talaj állapotát is. A lejtős területek nyírása nagy körültekintést és gondosságot igényel.

Az optimális fűnyíró kiválasztásához először a lejtésszöget szükséges kiszámolni. Ezt egyszerűen megtehetjük egy lejtésszög-applikáció használatával: tegyünk egy deszkát a lejtőre, majd helyezzük rá az okostelefonunkat, amelyről egyszerűen leolvashatjuk a lejtő meredekségét.

Az, hogy egy adott fűnyírót legfeljebb mekkora lejtőn megengedett használni, megtalálható a gyártó által megadott specifikációban és a fűnyíró használati utasításában. Az abban leírtakat mindig be kell tartani.

Mivel ezt az adatot a gyártók gyakran fokban adják meg, így azt százalékra kell átszámítani, amihez az alábbi táblázat ad segítséget:

Tippek lejtős kert nyírásához

Biztonság mindenekelőtt

A fűnyíró típusától függően a lejtőn hosszirányban vagy keresztirányban is lehet a füvet nyírni. Feltétlenül kövessük a fűnyíró kezelési útmutatójában leírtakat, és fűnyírás közben használjuk a megfelelő védőfelszerelést is. Ami viszont minden esetben érvényes: a lejtőt nyugodtan és óvatosan kell nyírni. A lejtős fűnyírás sokszor különleges kihívást jelent, fizikai erőfeszítést igényel, és ezért potenciálisan balesetveszélyt jelenthet.

A megfelelő fűnyíró kiválasztása

Az, hogy melyik fűnyíró a megfelelő, elsősorban a lejtő típusától és lejtésszögétől függ. A laposabb lejtők szinte minden fűnyíróval nyírhatók. A nagyon meredek lejtőknél viszont gyakran damilos fűnyíró vagy motoros fűkasza használata szükséges. Összeállítottunk néhány tippet a megfelelő fűnyíró kiválasztásához, illetve megmutatjuk a siker titkát lejtős terep nyírása esetén.

Robotfűnyírók - az ideális segítség lejtős terepen

Tippek lejtős kert nyírásához

Általánosságban elmondható, hogy a robotfűnyírók ideális megoldást jelentenek a lejtős terep nyírásához. Vannak olyan robotfűnyírók, amelyek könnyedén megbirkóznak a 45%-os lejtőkkel is, mint például a Cub Cadet XR5 1000. Ezek a fűnyírók erős motorral, összkerék meghajtással és nagy kerekekkel rendelkeznek, amelyek jó erőátvitelt és erős tapadást biztosítanak. A fűnyíró telepítése és a határolóvezeték lefektetése ugyanazt az elvet követi, mint a lejtő nélküli területeken. Figyelembe kell venni azonban, hogy sok modellnél a forduláshoz kifutási zóna szükséges, ahol a lejtőnek a maximális meredekségnél lényegesen kisebbnek kell lennie. Lejtős telep nyírásához többlet teljesítmény szükséges, ami ezáltal csökkenti az adott fűnyíró területteljesítményét, ezért úgy kell megválasztani a robotfűnyírót, hogy nagyobb területteljesítményt nyújtson, mint a ténylegesen nyírandó terület.

Tolós fűnyírók használata lejtős terepen

Tippek lejtős kert nyírásához

A típustól függően – ami lehet benzines vagy akkumulátoros - a maximálisan megengedett lejtő meredekség általában 15°-25° között van, ami 27%-46% közötti értéket jelent. Hasznos, ha a fűnyíró automata kerékmeghajtással rendelkezik, amely állandó sebességet biztosít, és megkönnyíti az erőkifejtést a lejtős használat során. A változó sebességű meghajtás, mint például a Cub Cadet LM3 DR53es MY Speed rendszere, automatikusan követi a felhasználó járási sebességét attól függően, hogy milyen erősen nyomja előre a felhasználó a fogantyút.

A benzines fűnyírók szelepeinek felül kell elhelyezkedniük (OHV, Over Head Valve = alul vezérelt, felül szelepelt), hogy a lejtőn végzett fűnyírás során ne folyjon ki az olaj, és a dugattyúk kenése megfelelő maradjon. Ha négyütemű belsőégésű motoros fűnyírót használunk, akkor működés közben gondoskodni kell a megfelelő kenésről. Ha a lejtő meredeksége meghaladja a 10-15°-ot (17,5-27%), a kétütemű motorok előnyben vannak a négyütemű motorokkal szemben. Ügyeljünk a belsőégésű motorhoz mellékelt használati utasítás betartására.

Tolós fűnyíróval csak hosszirányban nyírjuk a füvet, mert ez csökkentheti  a sérülésveszélyt, valamint annak esélyét, hogy a fűnyíró véletlenül elkezdjen lefelé gurulni. Meredekebb lejtő esetén a fűnyírást mindig a lejtő alján kezdjük, így fordulásnál a fűnyíró mindig felfelé fordul, ami segít megelőzni azt, hogy a fűnyíró lefelé begyorsuljon. Ha fűgyűjtőt használunk, ürítsük ki gyakrabban, hogy a fűnyíró súlyeloszlása stabil maradjon. Az eszköz biztos tartása érdekében ne a fűnyíró nyírásvonalát kövessük, hanem kissé lejjebb álljunk és hajoljunk az emelkedő irányába. A fűgyűjtő nélküli fűnyírás kivételes eset. Ebben az esetben kezdjük felülről a fűnyírást, hogy ne csússzon meg a lábunk a friss fűnyesedéken.

Lejtők nyírása felülős fűnyíróval

Tippek lejtős kert nyírásához

A felülős fűnyírók ideális megoldást jelentenek 15-20°-os (27-36%-os) lejtők esetén. Az olyan professzionális modellek, mint például a Cub Cadet Z9 183id, akár 25°-os (46%-os) lejtővel is megbirkóznak. A kormánykerékkel ellátott modellek maximalizálják a hagyományos nulla fordulókörös fűnyírók manőverezhetőségét, ráadásul az első kerekek irányítását is lehetővé teszik. A meghajtás és a kormányzás úgy van összehangolva, hogy biztosítsa mindkét meghajtó kerék pontos sebességét és forgásirányát bármely kormánykerék-helyzetben. Ez akár 20°-os (36%-os) lejtőn is erőt és stabilitást biztosít (például Cub Cadet Synchro Steer® technológia a Cub Cadet XZ6 és XZ8 sorozatú modelleknél).

A tolós fűnyírókkal ellentétben a fűnyírótraktorral soha ne a lejtő hosszirányában haladjunk, hanem mindig kövessük a lejtőt irányát felfelé és lefelé, különben fennáll a borulás veszélye, ami súlyos sérüléseket okozhat. Mindig csak a lejtő tetején és alján forduljunk meg, és ilyenkor lassítsunk, hogy tovább csökkentsük a felborulás veszélyét. Ezenkívül kerüljük a hirtelen sebesség- vagy irányváltoztatásokat. A lejtő vagy gát nyírása egyenletes vezetési stílust igényel. A lejtő méretétől függően a fűgyűjtőt is érdemes lehet a szokásosnál gyakrabban kiüríteni, mert ez ideális súlyeloszlást és jobb vezetési tulajdonságokat biztosít.

Meredek lejtő nyírása damilos fűnyíróval vagy motoros fűkaszával

Meredek lejtőn a legjobb, ha damilos fűnyírót vagy motoros fűkaszát használunk. A damilos eszköz esetén  általában nagyobb a vágási szélesség, így egy nagyobb területet gyorsabban le lehet vágni. Magasabb fű vagy vegyes növényzet, például gyomos, indás terület esetén motoros fűkaszát érdemes használni. A megfelelő munkatechnikával lenyűgöző eredményt lehet elérni lejtős terepen is. Könnyű súlyuk és hordozóhevederük lehetővé teszi, hogy kaszálás közben a felhasználó stabilan álljon a lejtőn.

Rádióvezérlésű fűnyírók nagyon meredek lejtőkhöz

Végül, de nem utolsósorban: a különösen meredek lejtőkhöz rádióvezérlésű fűnyírók is kaphatók, amelyeket távolról is működtethetünk a veszélyes helyzetek elkerülése érdekben.

Végezetül pedig az ellenőrzőlista

A lejtős területek nyírásához a megfelelő eszköz kiválasztásánál számos tényezőt kell figyelembe venni -  a legfontosabbakat az alábbi listában foglaltuk össze:

- Motorteljesítmény

- Nagy kerekek, kerékmeghajtással

- Stabilitás: például alacsony súlyponttal és lejtésérzékelővel rendelkező modellek

- Hajtás típusa: ideális esetben összkerékhajtás

- Kényelmes kezelhetőség

Fotó: Cub Cadet

Címkék: fűnyíró, fűnyírás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A stresszkezelés a vetőmaggal kezdődik

Válasszon a SAATEN-UNION stressztűrő, az új kihívásokhoz kiválóan alkalmazkodó kalászos fajtái közül!