TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
A FAO élelmiszerár-indexe kismértékben emelkedett áprilisban

A FAO élelmiszerár-indexe kismértékben emelkedett áprilisban

Hírek - 2024.05.07

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) pénteken, május 3-án számolt be arról, hogy az élelmiszer-nyersanyag világpiaci ára emelkedett áprilisban, mivel a magasabb húsárak, valamint a növényi olajok és gabonafélék szerény emelkedése meghaladta a cukor és a tejtermékek árának csökkenését – adta hírül honlapján május 5-én a szervezet.

FAO élelmiszerár-indexe, amely a globálisan forgalmazott élelmiszertermékek nemzetközi árának havi változásait követi nyomon, áprilisban átlagosan 119,1 pontot ért el, ami 0,3 százalékkal haladja meg a felülvizsgált márciusi szintet, míg 9,6 százalékkal alacsonyabb az egy évvel ezelőtti szinthez képest.

Áprilisban stabilizálódtak a búzaexport globális árai

A FAO Gabonaár-indexe közel 0,3 százalékkal emelkedett márciushoz képest, ami véget vetett a három hónapos csökkenő pályának. Áprilisban stabilizálódtak a búzaexport globális árai, mivel a nagy exportőrök közötti erős verseny ellensúlyozta az Európai Unió egyes részein, az Orosz Föderációban és az Amerikai Egyesült Államokban tapasztalható kedvezőtlen terméskörülmények miatti aggodalmakat.

A kukorica exportárai emelkedtek, amit az ukrajnai infrastruktúra-károsodások következtében fellépő növekvő logisztikai zavarok és a fő betakarítás előtti brazíliai termelés miatti erős importkereslet befolyásolt. A FAO összrizs árindexe 1,8 százalékkal csökkent, nagyrészt az indica jegyzések betakarítási nyomás miatti esésének köszönhetően.

A FAO növényi olajár-indexe is 0,3 százalékkal nőtt márciushoz képest, 13 havi csúcsát érte el, mivel a napraforgó- és repceolaj magasabb jegyzése bőven ellensúlyozta a pálma- és szójaolaj enyhén alacsonyabb árát.

A sertéshús világpiaci ára kismértékben csökkent

A FAO húsárindexe 1,6 százalékkal nőtt áprilisban az előző hónaphoz képest, mivel a nemzetközi baromfi-, szarvasmarha- és juhhús ára mind emelkedett. Ezzel szemben a sertéshús világpiaci ára kismértékben csökkent, ami a nyugat-európai belső kereslet gyengeségét és a vezető importőrök, különösen Kína tartósan gyenge keresletét tükrözi.

A FAO cukorárindexe 4,4 százalékkal csökkent márciushoz képest, és 14,7 százalékkal maradt el a 2023. áprilisi szinttől. A csökkenés főként a javuló globális ellátási kilátásoknak tudható be, nevezetesen a korábban vártnál nagyobb indiai és thaiföldi kibocsátásnak, valamint Brazíliában a javuló időjárásnak köszönhetően.

A vaj világpiaci ára emelkedett

A FAO tejár-indexe kismértékben, közel 0,3 százalékkal csökkent, ami véget vetett a hat egymást követő hónapos emelkedésnek, amit a sovány tejpor iránti lomha azonnali importkereslet és az amerikai dollár erősödése által befolyásolt alacsonyabb sajtárak okoztak. Ezzel szemben a vaj világpiaci ára emelkedett a folyamatos globális importkereslet közepette.




Forrás: fao.org

Címkék: fao, élelmiszerár-index
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kalászfuzáriózis, kalászvédelem

Az idei terménypiaci várakozásokat látva, könnyen lehet, hogy ismételten nehéz év vár a búzatermesztőkre. Erre ...