TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.964,48 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.533,77 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 61.253,64 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 51.866,29 Ft (tonna)
Repcemag: 159.604,60 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.503,23 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 607 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,78
USD: 359,69
CHF: 396,83
GBP: 450,76
Hirdetés
Sok használt növényvédő gép tanúsító matricája lejárhatott a közelmúltban

Sok használt növényvédő gép tanúsító matricája lejárhatott a közelmúltban

Hírek - 2024.04.24

A növényvédő gépet üzemeltető termelőket arra figyelmezteti a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), hogy a kötelező felülvizsgálati rendszer bevezetése óta már másodszor volt esedékes az 5 évnél idősebb gépek 3 évente kötelező műszaki felülvizsgálata.

Ha egy permetezőgép nem felel meg az előírásoknak, a hatóság a munka beszüntetésére kötelezheti a gazdálkodót, valamint pénzbírságot is kiszabhat. 2020 nyara óta kötelező Magyarországon a használatban lévő növényvédelmi gépek időszakos műszaki vizsgálata.

Nem mindenki tett eleget kötelezettségének

A géptulajdonos termelőknek az 5 évnél idősebb növényvédő gépeiket 3 évente szükséges felülvizsgáltatniuk valamelyik erre jogosult ellenőrző állomáson – adta hírül honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. – A rendszer bevezetése óta eltelt az első 3 éves ciklus, így 2023 nyara óta számos növényvédő gépnél esedékessé vált a műszaki vizsga. A Nébih a naprakész elektronikus nyilvántartásában – a Növényvédelmi Gépnyilvántartó Rendszerben – rögzített adatok alapján úgy látja, hogy az érintett termelők közül nem mindenki tett eleget kötelezettségének, azaz nem újíttatta meg növényvédelmi gépe lejárt tanúsító matricáját. 

Ellenőrzik a tanúsító matricák érvényességét

A hivatal felhívja a gazdálkodók és szolgáltatók figyelmét, hogy minél hamarabb végeztessék el az 5 évnél idősebb növényvédő gépek ismételt műszaki felülvizsgálatát. A Nébih és a vármegyei kormányhivatalok növényvédelmi hatósági felügyelői rendszeresen ellenőrzik a tanúsító matricák érvényességét.

Amennyiben a permetezőgép nem felel meg a követelményeknek, abban az esetben a növényvédelmi hatóság a hiba kijavításáig leállíthatja a munkavégzést, és bírságot szabhat ki. (Vonatkozó jogszabály:
43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet a növényvédelmi tevékenységről)

A gépek megfelelő műszaki állapota a hatékony mezőgazdálkodás egyik alapvető feltétele, mely egyben a biztonságos élelmiszer előállításának záloga is. Mindez pedig a rendszeres felülvizsgálattal biztosítható. A Magyarországon működő, Nébih által kiadott jogosultsággal rendelkező felülvizsgáló állomások naprakész, minden szükséges információt tartalmazó nyilvántartása a https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/112399247/Novenyvedelmi+gepek.pdf linken érhető el.

Címkék: permetező gép, felülvizsgálat, nébih
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Galandféreg által okozott, potenciálisan halálos betegség ...

Az elmúlt években Európa-szerte ugrásszerűen megnövekedett a potenciálisan halálos humán alveoláris ...