TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 82.000,00 Ft (tonna)
Napraforgómag: 179.681,76 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 80.883,45 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 76.581,75 Ft (tonna)
Repcemag: 220.645,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.881,91 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 651 Ft
Benzin ára: 635 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 414,27
USD: 406,39
CHF: 443,13
GBP: 492,02
Hirdetés
Az MTKI Kft. sikeres innovációja segíti a tej fehérjefrakcióinak gyors és hatékony szétválasztását

Az MTKI Kft. sikeres innovációja segíti a tej fehérjefrakcióinak gyors és hatékony szétválasztását

Hírek - 2024.03.27

A 32. Magyar Innovációs Nagydíj bíráló bizottsága sikeres innovációnak minősítette a MATE égisze alá tartozó Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. fejlesztését – jelentették be az Országház Felsőházi Termében rendezett díjkiosztó ünnepségen. Az elismert eljárás az eddigieknél gyorsabban és nagyobb felbontás mellett képes a tej fehérjefrakcióinak, azon belül is a béta-kazein A1 és A2 variánsainak szétválasztására.

A mosonmagyaróvári MTKI Kft. egyik legfontosabb kutatási területe a tejipari membránszeparációra alapozott termékfejlesztés, ahol napjainkig közel ötven know-how-t és mintegy tíz szabadalmat dolgoztak ki. Ezekből több nemzetközi ipari hasznosítás alatt áll pl. az USA-ban, Argentínában és Írországban.

A most sikeres innovációnak minősített, nagy hatékonyságú HPLC eljárás az eddigieknél nagyobb felbontás mellett és gyorsabban (hozzávetőleg 20 perc elemzési időtartam alatt) képes a tej fehérjefrakcióinak, azon belül is különösen a béta-kazein A1 és A2 variánsainak szétválasztására.

Az MTKI Kft. sikeres innovációja segíti a tej fehérjefrakcióinak gyors és hatékony szétválasztását

Ez a terület azért is kiemelten fontos, mert e variánsok élettani folyamatokra gyakorolt hatásainak vizsgálata egyre inkább az élelmiszer- és orvostudományi kutatások fókuszába kerül. Az A1 típusú béta-kazeint például mind ember-, mind egérkísérletekben összefüggésbe hozták a bélgyulladásokkal, az irritábilis bélszindrómával, az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásával, a megnövekedett emésztési idővel, valamint különféle emelkedett gyulladás markerekkel is.  

A vizsgálatokat többletszolgáltatásként nyújtjuk ügyfeleinknek, azaz elsősorban a kisüzemi tej- és sajtfeldolgozással foglalkozó kisvállalkozások számára. Emellett azt is tapasztaljuk, hogy a tudatos táplálkozási trendek erősödésével egyre növekszik az igény az A1 és A2 variánsok elkülönítése iránt, így a fehérjefrakciók elválasztásának új módszere egyre inkább érdekli a nagyvállalatokat is” – mutatott rá Dr. Kocsis Róbert, az MTKI Kft. ügyvezetője.

A vizsgálat iránti igény növekedésével az MTKI Kft. jövőbeli céljai között szerepel az eljárás szakmai körökben történő megismertetése, releváns laboratóriumok számára a vizsgálati módszer kiajánlása. A szabadalom tehát más felhasználók, laboratóriumok számára is nyitott, a vizsgálati eljárás részletes leírása hozzáférhető. Ezáltal nemcsak a fejlesztő, hanem a hasonló tevékenységet végző laboratóriumok is bővíteni tudják szolgáltatási portfóliójukat, az MTKI Kft. pedig tovább erősítheti piacvezető szerepét többek között a tejipari módszertani kutatások terén.

Címkék: tej, tejfehérje, innováció, mate
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Ezek a fajták bizonyítják, hogy a szója lehet igazi sikerkultúra

A hazai termelők zöme rendelkezik olyan földdel, ahol a szója megfelelően fejlődik. Ezt országszerte jól jelzi a ...