TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 87.550,30 Ft (tonna)
Napraforgómag: 246.506,04 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 78.041,27 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 90.631,67 Ft (tonna)
Repcemag: 226.560,18 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.979,84 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 595 Ft
Benzin ára: 585 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 407,43
USD: 358,02
CHF: 433,07
GBP: 476,24
Hirdetés
Elindult a tavaszi szezonális élelmiszerellenőrzés

Elindult a tavaszi szezonális élelmiszerellenőrzés

Hírek - 2024.03.07

A közelgő húsvéti ünnepek élelmiszerbiztonsága érdekében elindult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyet dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára rendelt el. Az országos ellenőrzés hagyományosan a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó élelmiszerek köré fonódik. Az egy hónapig tartó ellenőrzési időszakban a hatóság szakemberei egyebek mellett étkezési tojásokat, különböző húskészítményeket, édesipari termékeket, valamint friss zöldséget, gyümölcsöt és borokat vizsgálnak majd.

Az akció időzítésének és tematikájának célja, hogy a húsvéti időszakban is garantált legyen a fogyasztók védelme, valamint a megfelelő élelmiszerbiztonság és - minőség a családok számára. A területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek ellenőrei a Nébih szakembereinek közreműködésével és koordinálásával végzik a március elsejétől április első napjáig ütemezett vizsgálatsorozatot.

Az államtitkár ismertette, hogy a minél szélesebb körű felderítés érdekében a hatóság élelmiszer-előállító és - forgalmazó létesítményekben is végez majd ellenőrzéseket. Az előállítás kapcsán ‒ az általános ellenőrzési szempontok mellett ‒ a Magyar Élelmiszerkönyvnek, valamint egyéb vonatkozó jogszabályoknak való megfelelést fogják elemezni. A forgalmazók esetében pedig többek között a nyomonkövetésre, valamint a lejárati időre fordítanak figyelmet a szakemberek.

A húsvéthoz kötődő termékkörök átfogó ellenőrzése során a pácolt, füstölt, nyers és főtt húskészítményekre, különösen a sonkákra, a tojásra és a különböző édesipari termékekre, míg a friss zöldségek és gyümölcsök közül elsősorban a primőr import termékekre fókuszálnak a felügyelők. A tavaszi akció hangsúlyos része a piacok ellenőrzése. Ezeken túlmenően borokból, gyöngyözőborokból kerül sor mintavételre, továbbá a laboratóriumi vizsgálatok a húsvéti sonkákra és az ecetes tormákra irányulnak majd ‒ részletezte Nobilis Márton.

A magyar élelmiszerlánc-felügyelet egész éves elkötelezett munkájának egyik kiemelt feladata a tavaszi szezonális ellenőrzés. Fontos ugyanis, hogy az ünnepi időszakban kialakuló nagyobb forgalom ellenére is kizárólag biztonságos élelmiszerek kerüljenek az asztalokra.




Forrás: AM Sajtóiroda

Címkék: élelmiszerlánc-ellenőrzés, élelmiszerbiztonság
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Tovább emelkedett a napraforgó ára

Az étkezési búza áfa és szállítási költség nélküli termelői ára az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon 86 ezer ...