TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.094,20 Ft (tonna)
Napraforgómag: 155.194,32 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 66.682,42 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.633,74 Ft (tonna)
Repcemag: 167.114,95 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.655,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 392,92
USD: 360,91
CHF: 402,89
GBP: 467,23
Hirdetés
„Nem kormányt akarunk buktatni, csak azt szeretnénk, ha végre rendbe tennék az agráriumot”

„Nem kormányt akarunk buktatni, csak azt szeretnénk, ha végre rendbe tennék az agráriumot”

Hírek - 2024.03.06

Háromnapos tüntetést hirdettek gazdák és méhészek Budapesten az Országház előtt, mert szerintük egyre nehezebb talpon maradni a kis- és közepes vállalkozásoknak.

„– Nem kormányt akarunk buktatni, csak azt szeretnénk, ha végre rendbe tennék az agráriumot, mert ha minden így marad, akkor jövőre a gazdák négyötöde tönkremehet” – indokolta Kernbaum Anita lábodi gazdálkodó, miért szerveznek a hét végére háromnapos gazda- és méhésztüntetést a Parlamenthez.

A hazai gazdák végső elkeseredésükben folyamodtak a demonstrációhoz, mert jelentős részük már felélte tartalékait. Átlagos terméssel számolva az idei év is veszteséges lesz számukra. Sorra mennek tönkre a kis- és középvállalkozások, a jelenlegi árak és költségek mellett kiemelkedően jó termésátlag mellett is jó, ha nullás évet tudnak majd produkálni a gazdák.

Az alacsony felvásárlási árak mellett a támogatások kiszámíthatatlansága okoz nehézségeket. A földalapú támogatást, amit Ausztriában a tárgyév végére megkapnak, idehaza következő június végére fizetik ki teljesen. Van, amikor időarányosan, 40-50 százalékot kifizetnek, addig az idén csupán 20-25 százalékot kapott az átlag, és voltak, akik még semmit sem! Támogatás nélkül még a tavaszi munkákat sem tudják elkezdeni, csak ha hitelt vesznek fel! A bajba került gazdák földjeire azonnal lecsapnak az ügyeskedők.

Az átlagemberek azt gondolják, hogy a földalapú támogatás alanyi jogon jár, pedig nagyon komoly feltételeknek kell megfelelni. A jogi környezet teljesen kiszámíthatatlan, nem lehet tervezni, a határidők egyáltalán nem követik a szántóföldi munkák idejét. Ha valamit elvetünk, azt már nem lehet kivenni. Mégis utólag hoznak valamilyen rendeletet, ami miatt nem kapják meg a teljes összeget, amivel kezdéskor kalkuláltak és ez kihat minden más munkára is. Egyes támogatásokat ráadásul keretösszeggel hirdetnek meg, ezeknél sem tudja senki, mennyi pénzre számíthat. Tavaly például az agrárökológiai programot hektáronként 105 eurós támogatással hirdették meg a pályázó gazdáknak, majd a kifizetésnél kiderült, csak 61 euró jut. Aki a 105 euróval tervezett, s annak megfelelően kezdett beruházásba, az csúnyán ráfizetett. Nagyon gyakran írnak ki oly módon pályázatot, hogy a feltételeket csak napokkal a lejárat előtt adják meg!

Ezeket a problémákat azonban senki sem jelzi a hatalomnak, éppen ezért elsődlegesen országos összefogást, valódi érdekképviseletet szeretnék összehozni, mert a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szerintük semmi haszna ezen a téren. A néhány héttel ezelőtti, záhonyi demonstráció, amelyet a Magosz és a Nemzeti Agrárkamara (NAK) szervezett, sokkal inkább kormány melletti kiállásnak bizonyult, mintsem valódi érdekérvényesítésnek. Ezért a demonstrálók azt is szeretnék elérni, hogy szüntessék meg a kötelező NAK-tagságot, amely sokkal drágább a normál kamarai tagságnál, ellenben semmit sem kapnak cserébe.

A méznél is gondok vannak

Záhonyban is azt állították, megvédik a magyar gazdák érdekeit az ukrán gabona dömpinggel szemben, ennek ellenére az ukrán méz importját minden további nélkül engedélyezték, amellyel nagyon rossz helyzetbe hozták a hazai méhésztársadalmat.

Egy neve elhallgatását kérő somogyi méhész magyarázata szerint a kormány arra hivatkozik az importtilalom feloldásánál, hogy az exportra dolgozó mézkeverő üzemeknek nincs elég hazai alapanyaga.

Ez természetesen nem igaz, van itthon elég méz, csak nem akarnak fizetni érte. Egy kiló vegyes virágméz normál felvásárlási ára 1500 forint körül lenne, ám az üzemek 600-650, a legjobb esetben 700 forintot hajlandóak csak fizetni. Ennyiért természetesen senki sem adja, ezért kilobbizták, hadd jöjjön az olcsó ukrán méz.

„Lenni vagy nem lenni”

Az agráriumban dolgozók közül senki sincs biztonságban. Amennyiben nem változik a helyzet, akkor 2025 tavaszára a gazdák 80-90 százaléka akár végleg tönkre mehet. Még akkor is, hogy már csak az alaptechnológiákkal számol mindenki a költségeknél, a föld tápanyagtartalmának visszapótlására nincs pénze a többségnek, elég megnézni, mennyivel esett vissza az elmúlt években a kálium- és foszforalapú termékek forgalma.

A szombattól hétfőig tervezett tüntetésre a szervezők két helyszínt foglaltak le: gyülekezőhelyként a Népligetet, illetve a demonstráció valós területeként a pesti alsórakpart Parlament és Lánchíd közötti szakaszát. A tüntetés érdemi részét, a traktorok belvárosi megjelenését vasárnapra időzítik, hétfőn pedig petíciót kívánnak átadni az agrárminiszternek.

Demonstráció

A szervezők rengeteg pozitív visszajelzést kaptak, ám így sem tudni, mekkora részvételre számíthatnak. Traktorral Budapestre eljutni nem olcsó mulatság, 200 kilométerről oda-vissza úgy 200 ezer forint üzemanyagköltség, és cirka 12 óra zötykölődés. Ezért ha 20-30 jármű összegyűlne, már mutatna valamit. Sokan jelezték, hogy autóval vagy tömegközlekedéssel jönnének, de azt sem tudni, a méhészek közül mennyien csatlakoznak. Ráadásul sokan félnek, hiszen, ha valaki kinyitja a száját, akkor eleshet pályázati támogatásoktól. Volt, aki csak 2023-ban 35 kormányhivatali ellenőrzést kapott, az idén is már ötöt, mert kritizálni merte a már említett nem normális dolgokat. A gazdák ettől is tartanak, hiszen egy ellenőrzésen, ha akarnak, úgyis találnak hibát, büntetni valót. Aki viszont csendben marad, előbb-utóbb akkor is tönkremegy. A végeredmény ugyanaz. Kivéve, ha lesz nagyszabású összefogás, támogatás és kiállnak magukért.

Elterelő hadművelet

A tüntetés szervezői jelezték, hogy a Facebookon időközben elkezdtek hirdetni egy állítólagos gazdatüntetést, ám szerintük ez az esemény szándékos figyelemelterelés. A közösségi oldal alapján egy Euro Farm Kft nevű cég tette ki az eseményfelhívást, márciusa 8-ra, az Andrásssy útra várnák a gazdákat, a szervezők azonban nem adtak meg semmiféle kapcsolattartási lehetőséget. Az Optenben ilyen néven nem találni ilyen céget.

A tüntetés kapcsán keresték a sorozatos botrányairól elhíresült Szabó Bálint egykori szegedi képviselőt, aki 2022 nyarára már beharangozott egy gazdatüntetést a fővárosba, az általa ígért 1800 traktor helyett viszont alig néhány tucatnyian vettek részt. Szabó egy internetes videóban február 9-én új gazdatüntetést hirdetett meg, ám konkrét időpont és helyszín nélkül. A képviselőt nem sikerült utolérni, az általa létrehozott egyesületet azonban igen: ott azt állították, hogy nincs közük a péntekre meghirdetett eseményhez.

„Nem kormányt akarunk buktatni, csak azt szeretnénk, ha végre rendbe tennék az agráriumot”

Azoknak, akik 7,5 tonna feletti géppel érkeznének a tüntetésre, Kernbaum Anitáék a behajtási engedélyben segítenek.

A traktorosok részére az alábbi  útvonalat javasolják:

Budapest Népliget megközelítése a 6-os számú főút irányából:   

1, 6-os út - Budafoki út – Dombóvári út – Rákóczi híd  – Könyves Kálmán körút (itt már 12 t-ás övezet van!) – Népliget

2, 6-os számú főút – Szerémi út (12 tás korlátozás) – Rákóczi híd – Könyves Kálmán körút – Népliget

Népligettől a Pesti alsó rakpartra:

1, Népliget – Könyves Kálmán körút – Máriássy utca – Soroksári út (innen már 7,5 t-ás korlátozás) – Közraktár utca – Pesti aló rakpart (38 m magasság korlátozás)   

2, Népliget – Könyves Kálmán körút (12 t-ás övezet végig) – Hungária körút – Róbert Károly körút – Váci út – Dráva utca (7,5 t-ás övezet) – Pesti alsó rakpart

A súlykorlátozás a járművek megengedett legnagyobb össztömegére értendő! Forgalmi engedély szerint! Nem az önsúlyra.

A magasságkorlátozás a jármű legmagasabb pontjára vonatkozik! Nincs kerékleengedés, vagy sárgalámpa leszerelés helyben, hogy átférjen a Lánc híd alatt!

A traktorok csak szimpla kerekekkel vehetnek részt a közúti forgalomban, nem léphetik túl a 3 m szélességet! Dupla kerekekkel nem közlekedhetnek és a duplakerékhez szükséges mankótengely sem lehet fenn a traktoron!

„Nem kormányt akarunk buktatni, csak azt szeretnénk, ha végre rendbe tennék az agráriumot”
Forrás: nepszava.hu

Címkék: gazdák, méhészek
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

FAO – A gabonaellátottság összességében megfelelőnek tűnik ...

A világ gabonapiacáról ad naprakész perspektívát az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete ...